Aerodrom Brač dobije milijun kuna od države: Nastavljamo profitabilno poslovati

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

AERODROM Brač, tvrtka koja upravlja zračnom lukom na Braču, ove godine očekuje blagi porast broja putnika te nastavak profitabilnog poslovanja, a krajem godine ili početkom 2020. i početak radova na produljenju piste i rekonstrukciji putničke zgrade, kaže za Hinu direktor te luke Tonči Peović.

"S obzirom da ove godine nećemo imati tri kompanije koje su letjele prema bračkoj zračnoj luci u 2018. - SkyWorks zbog bankrota, Luxair zbog većeg aviona koji ne može koristiti našu pistu te Adria Airways koja nije nastavila letove prema Dalmaciji, ne očekujemo značajno povećanje broja putnika nego njih oko tisuću ili oko 3 posto više nego u 2018., tj. oko 32 tisuće. Kao i prošlih godina kada smo uspjeli vlastitim prihodom pokriti rashode poslovanja, i 2019. planiramo okončati s malim profitom", iznosi Peović.

Kao i svake godine u ovo doba, ta se zračna luka priprema za sezonu servisiranjem i dopunama infrastrukture kako bi mogla prihvatiti zrakoplove iz ovogodišnjeg reda letenja, uz istodobno školovanje osoblja, obuke i instrukcije za sezonu odnosno ljetni red letenja koji počinje s letovima Croatia Airlinesa prema Zagrebu 2. travnja i nastavlja se početkom međunarodnog prometa 11. svibnja.

"Osim sa Zagrebom, ove godine bit ćemo povezani i sa zračnim lukama u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Austriji i Ukrajini. Najviše ponovno očekujemo od TUI-ja koji leti avionom sa 106 sjedala i ostvaruje najveći učinak, a veseli i najava dolaska ukrajinskog SkyUpa Boeingom 737", otkriva Peović.

Osvrćući se na poslovanje u prošloj godini, iznosi podatak o 31 tisući putnika, nešto ispod planiranog prometa, ali i za oko 60 posto više nego 2017.

"U 2018. smo ostvarili profit u poslovanju, što je gotovo nemoguće s ovako malim prometom putnika, pa smo postali predmet interesa mnogih malih aerodroma koji se bore s istim problemima. Važan je broj zaposlenih, kojih je malo, svega 18, ali je sustav postavljen na multitasking načelu te se od svakog traži sposobnost obavljanja nekoliko poslova, čime smo osigurali dobru produktivnost. Time se postiže optimalan angažman ljudi, uz minimiziranje troškova za vanjske servise", kaže Peović.

Napominje da aerodromu Brač svake godine u susret izlazi država, koja s nešto više od milijun kuna godišnje pomaže u održavanju i nabavi opreme i uređaja za sigurnost putnika i letenja.

Investicijama do više od 180 tisuća putnika u 2025.

Glede investicija, podsjeća na onu započetu, u pripremu za produljenje piste, rekonstrukciju putničke zgrade i nabavu opreme, koja se procjenjuje na oko 18 milijuna eura.

"Naše aktivnosti prošle i ove godine koncentrirane su na drugu fazu produljenja piste i rekonstrukcije putničke zgrade, s obzirom da se zaključilo da sadašnja, duljine 1.760 metara, ne može primiti zrakoplove koji uglavnom lete u turističkim letovima. Stoga je odlučeno da se infrastruktura prilagodi standardima prijevoznika koji su zainteresirani za letove prema Dalmaciji", kaže Peović.

S te strane ističe da projektnu dokumentaciju planiraju završiti do ljeta, kada kreće rješavanje imovinskopravnih odnosa, dok se s radovima planira početi krajem ove ili početkom iduće godine, a cijeli projekt će kandidirati i za EU fondove u drugoj polovini ove godine.

"U realizaciji tog projekta aktivno sudjelovanje i pomoć prihvatila je i hrvatska vlada, dok se o modusima pomoći vode intenzivni razgovori s predstavnicima nekoliko relevantnih državnih tijela. Završetak projekta planira se za svibanj 2021., kada bi zrakoplovi Boeing 737 i Airbus 320 trebali početi intenzivno koristiti novu pistu. Nakon toga očekuje se i bitno povećanje prometa putnika te otvaranje 'low cost' linija, koje će optimizirati korištenje hotelskih, ali nadasve privatnih smještajnih kapaciteta otoka Brača", iznosi Peović.

Za to su zainteresirani svi njihovi partneri, posebice strateški TUI, ali i prijevoznici Titan Airways, Thomas Cook , ASL Airlines, Eurowings, AirSerbia, SAS, JET2.COM i drugi, a sve s planom, kako zaključuje Peović, da u 2025. na bračkoj zračnoj luci bude više od 180 tisuća putnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.