Zlatar Violić: Križ na Marjanu ne smije biti veći od 8 metara!

Foto: Jadran Babić/Cropix

MINISTARSTVO kulture moglo bi stopirati izgradnju križa od 22 metra na Marjanu kojeg želi postaviti gradonačelnik Željko Kerum. Potvrdila nam je to danas ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

"Ograničenje je, dakle dodatni konzervatorski uvjet da križ na Marjanu ne smije, skupa s postamentom, biti veći od 8 metara. Obzirom na povijesne elemente to je sasvim moguće. Radi se o povijesnoj autentičnosti"

Ujedno je i Ministarstvo kulture putem konzervatorskog odjela proglasilo Marjan zaštićenim kulturnim krajolikom, što znači apsolutnu zaštitu u svim njegovim segmentima.

"To omogućava istraživanja svih arheoloških nalazišta starokršćanskih tragova koji su na Marjanu potpuno nedovoljno iskorišteni. Učinili smo to ovaj tjedan upravo zato da Marjan ne bi postao predmetom lokalnog nabacivanja i prijepora u izbornoj kampanji, nego da on bude jasno i čvrsto zaštićen", rekla je ministrica Violić i dodala kako se već započeti projekti na Marjanu nažalost ne mogu zaustaviti jer oni nisu u nadležnosti ministarstva, već lokalne samouprave.

Violić je danas komentirala i istragu Povjerenstva za sukob interesa. Podsjetimo, ona je prijavljena Povjerenstvu zato što je imenovala Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo koje je nakladniku dvotjednika za kulturu Zarez, tvrtki Druga strana d.o.o., a u kojem ima poslovni udio, dodijelilo 600 tisuća kuna.

"Ja sam kao ministrica kulture usvojila prijedlog Vijeća koji je isti već četiri godine. Dakle, ne radi se ni o kakvom utjecanju. Nisam pogodovala nikome. Dapače, kad sam bila u Kulturnom vijeću, za vrijeme ministra Biškupića, svota je s 700 tisuća smanjena na 600 tisuća i mislim da se iz podataka vidi da se ne radi o nikakvom pogodovanju", rekla je Violić koja je danas u Splitu uručila povelju povodom upisa Klapskog pjevanja na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

"Ove godine dijelit ćemo i povelju za Sinjsku alku te za bećarac u Đakovu, ali moram kazati da su klape one koje su iznimno važne zbog toga što one prenašaju svoj generacijski slijed. One su dio tradicije svake komune, svakog malog mjesta, a tragovi postoje od polovice 19. stoljeća. Zbilja možemo reći da su klape hrvatski kulturni brand", rekla je Zlatar Violić.

Povelja je uručena Anti Tonku Podrugu, podpredsjedniku udruge Klapa koji ju je, simbolično, primio u ime svih klapa u Hrvatskoj.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.