Zbog rekordnih temperatura poljoprivrednici strahuju za usjeve

VISOKE temperature koje će, prema prognozama, danas oboriti sve rekorde već mjesecima uzrokuju probleme u poljoprivredi. Propali su brojni usjevi, a zabilježen je i velik pomor ribe u ribnjacima. Živa u termometru danas bi u Slavoniji mogla doseći i 40 stupnjeva Celzijevih.

Stjepanu Petrovičiću, vlasniku ribnjaka Dubrava kraj Vrbovca od proljeća je zbog nestašice vode uginulo između 70 i 80 tona ribe. Šteta se procjenjuje na oko 2 milijuna kuna. Opasnost prijeti i za ono malo ribe što je ostalo u ribnjacima jer temperature lete u nebesa. Suša će imati negativne posljedice za cjelokupno gospodarstvo, kaže Petrovčić. "Meni sada trebaju tri godine da ja uzgojim ribu i da onda mogu s njom ići na tržište, a ja sam imao sve za izvoz, 99 posto", rekao je Petrovčić.

Ništa bolje nije ni s usjevima. Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo kaže da je situacija katastrofalna što se tiče kukuruza, šećerne repe, soje i suncokreta. Nemoguće je obraniti se protiv prirode, kaže, a sustav navodnjavanja ne postoji. Situacija će se, ističe odraziti na cjelokupnu poljoprivredu. "Kukuruz 90 posto nije odbacio, istjerao zamet. Uzroci su nekvalitetna hranu za stoku, a pogotovo će se odnositi na manju proizvodnju mlijeka", upozorio je Laslo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.