Zbog povećane razine klora u vodi u Termama Tuhelj jučer pozlilo petero djece, danas pušteni iz bolnice

JUČER je u Termama Tuhelj, zbog povećane razine klora u vodi, petero djece pozlilo prilikom kupanja u dječjem bazenu. Liječnička pomoć im je pružena u Općoj bolnici Zabok. Iz Općinskog državnog odvjetništva u Zlataru tek su kratko popodne izvijestili da je očevid obavljen te da je u tijeku provođenje izvida.

Županijski centar 112 Krapina primio je jučer, 20. kolovoza, u 10.53 sati dojavu od zaposlenice Termi Tuhelj da je, za vrijeme kupanja u dječjem bazenu, zbog povećanog klora u vodi pozlilo petero djece.  ŽC 112 je o tome obavijestio Hitnu medicinsku pomoć Zabok i sanitarnu inspektoricu, koja je već imala informaciju te je obavijestila i Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, izvijestili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Troje djece prevezeno je vozilom hitne medicinske pomoći u Opću bolnicu Zabok, a dvoje se samo javilo u bolnicu.

Do ispuštanja povećane količine klora došlo je uslijed tehničkog kvara pumpe na malom bazenu. Djelatnici Termi, nakon što su zamijetili povećanu količinu klora u vodi, ispustili su vodu iz bazena. Uzeti su uzorci vode iz svih bazena, a kvar na pumpi je popravljen.

"Iz bolnice smo dobili informaciju da nije riječ o trovanju, već samo pojačanoj izloženosti kloru koja je dovela do nadraženosti i kašljanja"

"Došlo je do manjeg kvara sustava za automatizirano doziranje klora, koji je pod stalnim nadzorom Odjela za održavanje kupališta i bazena", pojasnila je u razgovoru za Index direktorica Termi Tuhelj Ivana Kolar. Kaže kako su jučer promptno reagirali, ispraznili bazen i o cijeloj situaciji obavijestili kupače.


Kolar kaže kako nije bilo trovanja već samo "pojačane izloženosti klorom". "Nekoliko djece je pojačano kašljalo pa smo pozvali Hitnu pomoć. Iz bolnice smo dobili informaciju da nije riječ o trovanju, već samo pojačanoj izloženosti kloru koja je dovela do nadraženosti i kašljanja", kaže Kolar.

Na jučerašnji incident u Termama, prema riječima direktorice, nije se moglo utjecati: "To je bio nepredviđeni kvar na automatiziranom sustavu. Nadzor nad sustavom je stalan. Kvaliteta vode se i ručno kontrolira svaka dva do tri sata, a tu je i osoba koja cijelo vrijeme nadzire kupalište".

Kolar je potvrdila je da sanitarna inspekcija i Državno odvjetništvo obavljaju očevid na mjestu događaja. "Sanitarna inspektorica te Državno odvjetništvo su po pozivu izašli na teren, utvrditi stanje zbog čega je došlo do kvara. U razgovoru s njima i mi sami uviđamo da je riječ o kvaru automatike, koji se jednostavno nije dao predvidjeti i vjerujem da će vrlo brzo, njihov iskaz to i pokazati", zaključuje Kolar.

Djeca puštena iz bolnice

Petero djece kojima je jučer pozlilo u Termama Tuhelj uslijed povećane količine klora u bazenu otpušteno je iz zabočke Opće bolnice. Ravnatelj Ivan Švajger rekao je da su djeca dobrog zdravstvenog stanja.

"Djeca su odlično. Jučer su došla oko 11 sati sa simptomima blagog respiratornog nadražaja i zbrinuta su. U bolnici su proveli 24 sata kako bi vidjeli hoće li se pojaviti kakve komplikacije. No, kako su bili odlično, danas su otpušteni kući", rekao je ravnatelj Opće bolnice Zabok.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.