Žandarmerija jutros bez incidenata uklonila sporni spomenik u Preševu

Ilustracija: AFP

PRIPADNICI Žandarmerije uklonili su jutros u 7,15 spomenik bivšim pripadnicima OVPBM u centru Preševa. Izvjestitelji s lica mjesta javljaju da nije bilo incidenata, javlja B92.

Oko 200 pripadnika Žandarmerije stiglo je jutros na trg, a potom je spomenik bagerima premješten u kamion koji ga je odvezao.

Na trgu su pored novinarskih ekipa i pripadnika žandarmerije i njihovih blindiranih vozila bili i zapovjednik Žandarmerije Bratislav Dikić sa suradnicima, kao i Slađan Velinović, načelnik policijske uprave u Vranju te Avdi Bajrami, zapovjednik policijske stanice u Preševu.

Pripadnici Žandarmerije su novinarima i snimateljima dopustili da se približe spomeniku čije je uklanjanje od lokalnih Albanaca zatražila država, javlja Tanjug.

Premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su poslije isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu.

"Akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile"

"Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da nitko nije jači od države", rekao je Dačić Tanjugu.

Dačić je rekao da je "akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile".

Podsjetimo, spomenik s 27 ispisanih imena poginulih pripadnika Oslobodilačke vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe, koja je organizirala oružanu pobunu na jugu Srbije početkom 2000., podignut je sredinom studenog prošle godine ispred zgrade općine. Bivši pripadnici postrojbe Albanaca na jugu Srbije Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe zaprijetili su srbijanskom premijeru Ivici Dačiću oružanim sukobom ako Vlada Srbije pokuša srušiti spomenik njihovim poginulim pripadnicima u Preševu.

Najviši srbijanski dužnosnici rekli su da mora biti uklonjen do 17. siječnja, za kada je bila zakazana četvrta runda pregovora Beograda i Prištine. Spomenik nije uklonjen u predviđenom roku, a odbornici Skupštine općine Preševo su, nakon isteka roka retroaktivno usvojili prijedlog o njegovom postavljanju. Tada su najavili da će kompletirati dokumentaciju potrebnu za legalizaciju spomenika.

Najnoviji prijedlog o rješenju spora stigao je od udruženja veterana bivše OVPMB da spomenik bude premješten iz centra grada u dvorište džamije ili Doma kulture u Preševu. Taj prijedlog je, prema pisanju kosovskih medija, stigao iz Prištine i Tirane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.