"Vodička smotra" žudija: Frane Lučić među "čuvarima Kristova groba" iz Tisnog

DANAS je u Vodicama u 12 sati počeo 12. tradicionalni Festival žudija koji je ove godine okupio 33 župe.

Festival je započeo misom u vodičkoj župnoj crkvi Sv. Križa, te smotrom žudija - čuvara Kristova groba.  Milenijsku fotografiju sudionika u obliku žudijske kacige snimio je fotograf Šime Strikoman. Festival se nastavio sajmom župa i prikazom uskrsnih običaja.

Među žudijama i Frane Lučić

Svaki sudionik je na raspolaganju imao 3 minute. Murterini žudije nazivaju stražarima božjega groba ili samo stražarima i smatraju da su njihovi stražari stariji od vodičkih. Mi smo pronašli jednog od najstarijih murterskih stražara Nikolu Skračića Marušina - Mikulu koji nam je ispričao svoja sjećanja iz 1951.

"Tada su bili od Velikog četvrtka pa onda čitavi Veliki petak i Veliku subotu do Uskrsa", kazao je Skračić te dodao kako su žudije prije imali puške. "A mi smo imali koplja. Imali smo engleske 'tenerice' i kape crne 'titovke' bez petokrake. Gaće su mogle biti bilo kakve", zaključio je Skračić.

Inače, ovaj Festival se održava s ciljem prikazivanja uskrsnih običaja čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju tradicije, vjere, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Među žudijama iz Tisnog ove godine je ponovno bio i Frane Lučić, jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.