Vlada formiranje cijena goriva prepušta trgovcima: Moguće su promjene na dnevnoj bazi

Ilustracija: Arhiva

MINISTARSTVO gospodarstva u prijedlogu novog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata ukinulo je Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Plan je da se cijene naftnih derivata formiraju slobodno. Vlada bi ipak zadržala pravo da, u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, propiše najvišu cijenu za pojedine naftne derivate za razdoblje od najduže 90 dana. Očekuje se da novi Zakon bude donesen do kraja godine.

> Dobre vijesti za vozače: Od ponoći cijene dizela padaju za 13, a benzina za 19 do 21 lipu po litri

"S obzirom na otvaranje tržišta u Republici Hrvatskoj i pojavu više energetskih subjekata na tržištu naftnih derivata stekli su se uvjeti za ukidanje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prijedlogom novog Zakona predviđeno je da se cijena naftnih derivata u Republici Hrvatskoj formira slobodno. Kao posljedicu toga očekujemo zdravu tržišnu konkurenciju među distributerima naftnih derivata te na taj način potičemo investicije i ulaganja u maloprodaju naftnim derivatima. Dugoročno očekujemo povoljne utjecaje na formiranje cijena naftnih derivata sukladno pozitivnoj praksi ostalih zemlja Europske unije", kazala je Jelena Zrinski Berger, pomoćnica ministra gospodarstva.

Vlada je do sada prema pravilniku svaka dva tjedna utvrđivala i objavljivala najviše razine maloprodajnih cijena derivata. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta i šest posto u slučaju pada cijena. Novim pravilnikom cijene bi se mogle mijenjati na dnevnoj bazi te bi mogle biti drugačije od postaje do postaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.