Vidošević izlazi iz Remetinca!

Foto: Hina

NADAN VIDOŠEVIĆ sutra, nakon pet mjeseci provedenih u pritvoru, izlazi iz Remetinca.

Istražni zatvor određen mu je u aferi Remorker zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a u veljači mu je produljen za još dva mjeseca. Iako je USKOK tražio produljenje pritvora, sud je to odbio te će Vidošević sutra biti pušten na slobodu z mjere opreza. Izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane kontaktiranja i uspostavljanja veze sa svjedocima.

"Sutkinja je zaključila je da novi svjedoci koje je Uskok predložio u proširenju istrage nisu odlučni da bi na bilo koji način utjecali na postupak. Što se tiče preostalih desetak ranije predloženih svjedoka sutkinja je ustvrdila da su već trebali biti ispitani", izjavio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Podsjetimo, nekadašnjeg dugogodišnjeg čelnika HGK-a Uskok tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz te ustanove.

Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini 'opranog' vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa.


Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK jedan je od krakova afere Remorker, dok drugi krak seže u Hrvatske autoceste, koje su se također našle pod Uskokovim istragom. Istraga je naknadno u nekoliko navrata proširivana, među ostalim i na tvrtku Piramida, a Vidošević je naknadno osumnjičen i da je Komorinim novcem plaćao uknjižbu obiteljske vile i kćerinog stana u Zagrebu.

Blokirana mu imovina od 2,5 milijuna kuna

Županijski sud u Zagrebu blokirao je u siječnju imovinu Vidoševića i njegove obitelji pa im je tako na prijedlog Uskoka "zabranjeno otuđiti ili opteretiti" četiri vrijedna automobila i tvrtku "BOR HZA" vrijednu više od 2,5 milijuna kuna.

Vidoševiću i supruzi blokirani su sportski medcedes 'c klase' i luksuzni mercedes 'SL 500', a kćerima 'mini cooper' i 'smart'. No, znatno su zanimljiviji blokirani udjeli u tvrtki "BOR HZA" čiji su upisani vlasnici Vidoševićeva kćer Hana i majka Marija Tudor Vidošević koja od 1995. prima mirovinu od 3.400 kuna. Iz sudske odluke proizlazi da je procijenjena vrijednost majčinih 67 posto tvrtke veća od 1,7 milijuna kuna, a kćerinih 33 posto preko 850.000 kuna.

Vidoševiću su već ranije, uz dionice i plovilo, blokirane nekretnine u Omišu, Delnicama, Jastrebarskom, Puli. No, kako je njihova vrijednost manja od tridesetak milijuna kuna za koliko je navodno oštetio Komoru Uskok je zatražio i oduzimanje imovine članovima njegove obitelji. Tvrde da se njihova imovina ne može opravdati prihodima evidentiranim kod porezne uprave pa sumnjaju da je i ona ostvarena nezakonito.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.