Veteran financiranja David Stockman: Globalna ekonomija je pred "fazom raspadanja"

Screenshot: YouTube

MALO ljudi poznaje i razumije previranja u globalnoj ekonomiji bolje od bivšeg američkog zastupnika, savjetnika predsjednika Reagana i autora bestselera "Velika deformacija" (The Great Deformation) Davida Stockmana koji danas upozorava da je globalna ekonomija stigla u "fazu raspadanja" koju će, prema njegovim predviđanjima, označiti četiri sve učestalija scenarija.

Stockton vjeruje da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti "sve očajnije poteze središnjih banaka" što ilustrira primjerima "kvantitativnog otpuštanja" diljem svijeta i sve češćim uvođenjem negativnih kamatnih stopa, na što se prošlog tjedna odlučila i središnja banka Švedske.

Investitor predviđa sve snažniju nepostojanost na tržištima koja će rezultirati neočekivanim gubitcima. "U posljednja tri mjeseca burze su se ponašale poput pijanog mornara. Tu je zapravo riječ o gomili robota i dnevnih trgovaca koji okreću novac iako više nitko nije siguran što se događa" u realnoj ekonomiji, ocjenjuje Stockton.

Treći scenarij, koji je prema njegovom promišljanju već započeo i koji će postati uobičajen je daljnja "enormna deflacija cijena na globalnoj razini".

Stockton očekuje i smanjenje potražnje za kreditiranjem uslijed "poplave novostvorenog novca".

"Mi smo zahvaljujući tiskanju novca središnjih banaka u posljednjih šest godina stvorili 60 bilijuna novog duga," ističe financijer uz ocjenu da smo dosegli "peak debt"  (vrhunac zaduživanja), odnosno da će se kreditiranje smanjiti uslijed uvođenja negativnih kamata i sve manjeg profita koje donosi.

Prema njegovim riječima, dok navedeni scenariji uzimaju maha u realnom vremenu, svijet će se suočavati s rastućim brojem "financijskih lomova" koji će dodatno doprinijeti nesigurnosti i nestabilnosti na tržištima, prenosi Zero Hedge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.