Venizelos: Grčka će snažno podupirati Srbiju na putu prema EU

Foto: Guliver Image / Getty Images

EUROPSKA perspektiva Srbije podjednako je važna za cijelu regiju kao što je važna i Srbiji, poručio je u utorak u Beogradu šef grčke diplomacije i predsjedatelj Vijeća ministara Europske unije Evangelos Venizelos obećavši punu pomoć i potporu Atene Beogradu tijekom predsjedanja njegove zemlje Europskom unijom.

Venizelos, koji se u svojstvu predsjedatelja ministarskog vijeća EU nalazi u službenom posjetu Beogradu, sastao se s najvišim srbijanskim državnim dužnosnicima, izrazivši zadovoljstvo što je Srbija pristupne pregovore formalno započela 21. siječnja, u vrijeme grčkog šestomjesečnog predsjedanja Unijom.

Grči šef diplomacije poručio je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Ivicom Dačićem, da je plan rada Grčke tijekom mandata na mjestu predsjedateljice EU-om u prvoj polovici 2014. da Srbija u pristupnim pregovorima otvori što više pregovaračkih poglavlja kako bi što brže napredovala i priključila se Uniji.

"Pregovori se ne odnose samo na politička, već i tehnička pitanja i Grčka je spremna pružiti Srbiji svu tehničku pomoć na tom putu", rekao je Venizelos, naglasivši da će Atena i po isteku mandata na čelu EU nastojati da se ritam pregovora Unije i Srbije zadrži na visokoj razini.

Srbijanski premijer Ivica Dačić istaknuo je kako će Srbija učiniti sve da je prijevremeni parlamentarni izbori ne ometu u procesu pridruživanja eurointegracijama kako bi ostvarila cilj i 2020. godine postala članicom Unije.

"Učinit ćemo sve, iako su izbori u tijeku, da Srbija ne zaostaje u procesu eurointegracije, a to znači da izbori ne ometu ono što Srbija treba učiniti na putu ka EU - reforme i provođenje sporazuma s Prištinom", naglasio je Dačić.

Venizelos se tijekom dana sastao i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, vicepremijerom Aleksandrom Vučićem te srbijanskim šefom diplomacije Ivanom Mrkićem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.