Veliki prosvjedi u Pakistanu: Tisuće ljudi krenulo iz Lahorea prema Islamabadu

Foto: Hina (Imran Khan)

NEKOLIKO tisuća protuvladinih prosvjednika počelo je u četvrtak veliki marš iz istočnoga pakistanskoga grada Lahorea prema više od 350 kilometara udaljenom glavnom gradu Islamabadu, potičući strah od porasta političke nestabilnosti u toj južnoazijskoj nuklearnoj sili.

Dvije skupine prosvjednika, jedna koju predvodi oporbeni političar Imran Khan i druga koju čine simpatizeri islamističkog klerika Tahira ul Kadrija, uputile su se prema glavnome gradu gdje od vlade koju smatraju korumpiranom namjeravaju zatražiti podnošenje ostavke.

Oba okupljanja prvobitno su zabranjena, no potom je u zadnji trenutak njihovo održavanje dopušteno. Tisuće prosvjednika koji su krenuli iz Lahorea prouzročile su velike prometne gužve, a da još nisu ni izašli iz grada. Reutersov novinar izvijestio je da Kadri ima oko 10.000 pristaša, a Khan oko 7000. Na putu prema Islamabadu pridružit će im se još prosvjednika.

Khan i Kadri još nisu službeno dogovorili savez, no obojica su žestoki protivnici vlade premijera Navaza Šarifa.

Kadri, muslimanski propovjednik koji je postao politički aktivist i već dulje vrijeme živi u Kanadi kazao je kako želi da vlada podnese ostavku do kraja mjeseca. Njegovi pristaše dosad su se u više navrata sukobili s policijom pri čemu je bilo mrtvih.

Sigurnosne mjere u Islamabadu su vrlo oštre. Glavne ceste i glavni gradski punktovi, među kojima zgrade stranih veleposlanstava, blokirala je interventna policija. "Organizirat ćemo mirne prosvjede sjedenjem. Ondje namjeravamo ostati dok se našim zahtjevima ne udovolji i dok Šarif ne odstupi s vlasti", rekao je Kadri za Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.