Vaclav Klaus: Fiskalna unija pokazat će se kao fatalna greška za Europu

ČEŠKI predsjednik Vaclav Klaus, poznati euroskeptik, okarakterizirao je novi pakt o proračunskoj odgovornosti, te fiskalnu uniju koja će iz njega proizaći, kao tragičnu i jednako fatalnu grešku poput stvaranja monetarne unije i uvođenja eura.

"Pogrešno je govoriti o tom paktu kao o paktu fiskalne odgovornosti. Proračunska disciplina, što je obveza svakog razumnog domaćina i političara, nema nikakve direktne veze sa stvaranjem fiskalne unije. Taj pakt je zasnovan na pretpostavci da su ljudi nerazumni i da netko u Bruxellesu ima više razuma nego oni. To, vjerujte mi, nije istina", kazao je Klaus u razgovoru za češki list Pravo.

Podsjetimo, prekjučer je u Bruxellesu 25 zemalja pristalo na pakt o fiskalnoj uniji, a samo su Velika Britanija i Češka odbile sudjelovati u "projektu". "Premijer Necas i bez mene zna da je dalji radikalni europski korak u integraciji, odnosno pomak od monetarne ka fiskalnoj uniji, tragična greška. Jednako tragična greška bilo je i samo stvaranje monetarne unije, a to je valjda danas svakom jasno.

Klaus ideju fiskalne unije odbija prvenstveno zbog mišljenja da ona predstavlja apsolutno gaženje suvereniteta pojedinih zemalja. "Takav razvoj situacije nagovještavaju i izjave nekih njemačkih političara, koji zagovaraju ideju da Grčka potpadne pod nekakav protektorat EU-a", ocijenio je češki predsjednik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.