Uznemirujuće fotografije: U Libiji ubijen američki veleposlanik

AMERIČKI veleposlanik u Libiji poginuo je nakon napada na konzulat u gradu Bengaziju.

Veleposlanik Christopher Stevens je bio među četvero američkih državljana koji su ubijeni u znak prosvjeda protiv američkog filma u kojem se navodno vrijeđa prorok Muhamed, piše BBC.

Ubojstvo ambasadora i još trojice diplomata službeno je potvrdila Bijela kuća, javlja Washington Post.

"Chris je bio hrabar čovjek i dostojan predstavnik SAD-a. Tijekom čitave libijske revolucije nesebično je služio našoj zemlji i libijskom narodu za vrijeme naše misije u Bengaziju. Kao ambasador u Tripoliju, podržavao je tranziciju Libije prema demokraciji", kazao je Barack Obama.

Napadači su u Bengaziju napali konzulat, pucali na zgradu i bacali bombe "kućne izrade". Sigurnosne snage su uzvratile vatru, ali su dužnosnici kazali da su bili brojčanu mnogo slabiji. Libijski dužnosnik kazao je da je veleposlanik Stevens umro od gušenja uzrokovanog napadom.

Stevens i ostali diplomati pokušali su pobjeći iz veleposlanstva, kada je granata pogodila njihovo vozilo. Tijela mrtvih su prebačena na aerodrom u Bengaziju.

Stevens je bio američki izaslanik kod libijskog pobunjeničkog pokreta koji je prošle godine s vlasti zbacio dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija.

Posljednji puta je 1979. godine američki veleposlanik ubijen od strane terorista. Tada su teroristi u Afganistanu oteli veleposlanika Adolpha Dubsa, a ubijen je tijekom pokušaja njegova spašavanja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.