Uskoro bez recepta do "pilule za dan poslije"

Foto: Shutterstock

HITNI kontraceptiv ellaOne, odnosno "pilula za jutro poslije” ubuduće će se, prema odluci Europske komisije, u svim zemljama EU moći dobiti bez recepta, priopćila je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Pilula se uzima najkasnije 72 sata nakon rizičnog spolnog odnosa u slučaju sumnje na mogućnost neželjene trudnoće.

O datumu kada će se na taj način lijek početi izdavati u Hrvatskoj javnost će izvijestiti Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Odluka je stupila na snagu 9. siječnja, pravno je obvezujuća za zemlje članice Europske unije, uključujući i Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

"Prije početka izdavanja pilule bez liječničkog recepta u hrvatskim ljekarnama proizvođač će proizvesti lijek s novoodobrenim označavanjem i uputom o lijeku prilagođenom novom, bezreceptnom statusu izdavanja lijeka. Također će biti pripremljeni edukativno-informativni materijali te obavljena edukacija zdravstvenih radnika o hitnoj kontracepciji radi pružanja stručnih informacija budućim korisnicama lijeka", obavijestili su iz HALMED-a.

Naglašavaju i kako je ovo hitna kontracepcija metoda koja se koristi samo povremeno, te nikako ne smije biti zamjena za metodu redovne kontracepcije.

Tvrtka Laboratoire HRA Pharma, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet u EU, obvezala se izmjenu implementirati unutar šest mjeseci od dana donošenja odluke u svim zemljama članicama EU, izuzev onih čija nacionalna zakonodavstva strogo propisuju izdavanje kontraceptiva isključivo uz liječnički recept.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.