Upozorenje za korisnike e-bankinga: Ne nasjedajte na lažne poruke banaka

Ilustracija: Shutterstock

NACIONALNI CERT objavio je na svojim stranicama kako se u posljednjih nekoliko dana provodi "intenzivna phishing kampanja prema korisnicima internet bankarstva u Hrvatskoj".

Upozoravaju da se napadač u phishing poruci predstavlja u ime banke te cilja na korisnike najvećih hrvatskih banaka.

"Upozoravamo korisnike e-bankarstva da dodatno provjere sadržaj elektroničkih poruka koje zahtijevaju žurno postupanje, uplatu financijskih sredstava i/ili sigurnosnu provjeru podataka. Riječ o prijevari koja navodi da otkrijete vaše povjerljive podatke, što napadači koriste za krađu. Svaki put kada upisujete takve podatke u web preglednik, provjerite na kojoj se točno domeni nalazite", stoji u priopćenju.

Ističu kako naziv domene mora točno odgovarati nazivu banke i sadržavati hrvatsku nacionalnu (vršnu) domenu .hr.

"Ukoliko primite elektroničku poruku sumnjivog sadržaja ili u slučaju sumnje vezano uz pristup na internetsko bankarstvo, obratite se korisničkoj službi vaše banke", stoji u priopćenju.

I HUB upozorava

Hrvatska udruga banaka u utorak je također upozorila na "povećan broj lažnih email poruka koje izgledaju kao da su poslane u ime neke od hrvatskih banaka kao i povećan broj lažnih (phishing) stranica usluga internetskoga bankarstva hrvatskih banaka".

"Ako primite elektroničku poruku sumnjivog sadržaja poslanu u ime neke od banaka, molimo Vas ne slijedite linkove unutar takvih poruka, ne otvarajte privitke ako ih poruka sadrži i prijavite slučaj svojoj poslovnoj banci putem uobičajenih komunikacijskih kanala (telefonski, e-mail i
sl.).

Podsjećamo da je u suradnji s bankama HUB pokrenuo i internetsku stranicu
posvećenu sigurnosti na internetu http://www.sigurnostnainternetu.hr/ kako
bismo zajednički pridonijeli boljoj informiranosti što većeg broja građana i poslovnih subjekata o mjerama sigurnosti i o važnosti zaštite njihovih osobnih i financijskih podataka na internetu. Na navedenoj stranici možete pronaći dodatne sigurnosne preporuke", napisali su u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.