Upozorenje: Ebola kao biološko oružje IS-a?

Foto: Hina

IS MOŽDA već razmišlja o korištenju ebole kao nisko-tehnološkog oružja za sijanje biološkog užasa, rekao je za Forbes stručnjak za nacionalnu sigurnost Al Shimkus, ističući da teroristi ne trebaju nikakvo znanje za pokušaj izazivanja pandemije.

Grupe poput IS-a bi jednostavno mogle regrutirati dobrovoljce koji će se namjerno inficirati virusom u zapadnoj Africi i potom iskoristiti zračni sustav transportiranja u pokušaju da prošire smrtonosni virus.

''Pojedinac izložen virusu ebole bi bio nositelj,'' rekao je umirovljeni kapetan Shimkus koji drži katedru posvećenu Nacionalnoj sigurnosti na američkom Naval War sveučilištu. ''U kontekstu terorističkih aktivnosti, ne treba puno sofisticiranosti da se napravi takav korak,'' kaže.

''Oni čak ne bi trebali 'izolirati' virus'', objašnjava profesor koji se specijalizirao za predavanja o kemijskom i biološkom ratovanju. Prema njegovom scenariju, IS s lakoćom može poslati grupu operativaca na područja kojima hara ebola kako bi se ondje namjerno zarazili i potom krenuli u širenje virusu u gradovima i zemljama po svom izboru.

Ideja o korištenju ljudskih nositelja za namjerno širenje smrtonosnih uzročnika je prisutna stoljećima. U Srednjem vijeku protivnici su bacali zaražene leševe preko gradskih zidina s namjerom da prošire bubonsku kugu, podsjeća Shimkus.

Kada bi IS ili drugi teroristički čimbenik danas odlučio iskoristiti sličnu taktiku s virusom ebole, vjerojatnost identifikacije ljudskih prenositelja je izvrsna, ali ne stopostotna.

Čak i u slučaju da teroristi krenu s širenjem zaraze u zapadnim zemljama, učinkovitost njihove taktike je upitna i virus se ne bi nužno širio eksponencijalnom brzinom na područjima s naprednom zdravstvenom skrbi, zaključuje profesor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.