Ukidanje troškova opomena: Građani oduševljeni, bankari ogorčeni



SA SJEDNICE Vlade ovoga je tjedna stigla izvrsna vijest za potrošače. Troškovi opomene više se neće moći naplaćivati. Udruga Potrošač i građani takvu odluku smatraju pobjedom, dok su bankari digli glas protiv ovakvog Zakona.

Hrvatska udruga banaka smatra da Izmjene Zakona o zaštiti potrošača nisu u duhu Europske prakse. Bankovne opomene, tvrde, u 80 posto slučajeva išle su u korist potrošača. U redu im je da se opomene zabrane drugim institucijama, ali ne i njima.

"Budući da te opomene nose određeni trošak za banku nije u redu siliti nekoga da proizvodi nešto što ima trošak. Mi se slažemo u tome da bi se mogli limitirati određeni iznosi jer ako su neka poduzeća, vjerojatno ne banke, pretjerivala s iznosima na opomenama u redu je da se tu postave limiti", rekao je direktor HUP-a Zoran Bohaček. Bankarima je prije nekoliko dana odgovorio prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Cinični bankari

"Izjavu koju smo dobili od udruženja banka da će to samo ugroziti potrošače jer će im se odmah vršiti naplata, a da je reakcija na preko 80% opomena pozitivna, je nešto što smatram ciničnim", ističe Radimir Čačić te dodaje.

"Svaka pristojna banka neće ići u naplatu nego će i dalje poslati opomenu jer u okviru ove 3 milijarde kuna koliko imaju na naknadama sasvim sigurno imaju dovoljno novca za trošak od 10-15 lipa", rekao je Čačić.

Potpuno različito od bankara, na ovu odluku gleda predsjednik udruge Potrošač Ilija Rkman.

"Opomene su nepotrebne. Odmah nakon što je potrošač prekoračio rok dospijeća se aktivira instrumentarij zateznih kamata i zbog toga opomene nisu potrebne", pojašnjava Rkman.

Mali korak, ali velika pobjeda

Procjenjuje se da banke godišnje na troškovima opomene zarade oko 3 milijarde kuna. O brojevima nije htio spekulirati Bohaček, a na Čačićevu opasku da su banke cinične kaže: "Tako nešto nema smisla komentirati. Brojevi su jasni, brojevi govore, mi smo rekli svoj stav po tom pitanju i kod njega stojimo".

A Vlada stoji kod svoga. Potrošači će ubuduće plaćati samo stvarni dug i kamate. Troškovi opomene više neće postojati, pa ih nećemo dobivati ni od trgovaca, javnih poduzeća i teleoperatera.

"To je mali korak, ali velika dobivena bitka", poručuje Rkman te najavljuje novu bitku. Borit će se za ustroj Hrvatske agenciju za nadzor banaka i kreditnih institucija koja će voditi računa o tome da rad tih institucija bude usklađen sa zakonima a ne njihovim internim pravilima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.