Uhvaćen u hakiranju: Suosnivaču Pirate Baya dvije godine zatvora

Foto: Guliver Image/Getty Images

SUOSNIVAČU Pirate Baya, internet stranice za razmjenu glazbe i filmova, određena je kazna od dvije godine zatvora zbog hakiranja računala u vlasništvu tvrtke koja radi za švedske vlasti te zbog ilegalnog internetskog transfera novca, piše Reuters.

Gottfrida Svartholma Warga izručila je Kambodža Švedskoj prošle godine kako bi odslužio godinu dana zatvorske kazne zbog internetskog piratstva za koje je osuđen 2009. Vlasti su zatim započele novu zasebnu istragu.

"Hakiranje je bilo veoma opsežno i tehnički napredno", stoji u izjavi suda. "Haker je pogodio neke veoma osjetljive sustave."

Warg poriče sve optužbe.

Tužiteljstvo navodi kako je 28-godišnji Warg uspio ilegalno prebaciti 4,300 dolara te je, u nekoliko različitih transakcija, pokušao ukrasti 915,500 dolara.

2009. švedski je sud kaznio Warga i još dvojicu suosnivača Pirate Baya novčanom i zatvorskom kaznom zbog povrede autorskih prava u slučaju kojeg su podnijele tvrtke poput Sony Universal Music i EMI.

Švedsko tužiteljstvo pokrenulo je novi postupak u pokušaju zatvaranja Pirate Baya, koji je trenutno pod vodstvom nepoznate grupe ljudi i koristi domenu registriranu na nizozemskom teritoriju na Karibima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.