Udruga Jedra: Može li rak pluća postati kronična bolest? Uz ciljanu terapiju može!

Screenshot: YouTube

RAK pluća jedan je od vodećih javno zdravstvenih problema, kojeg se posljednjih godina sve bolje upoznaje i razumije. Udruga oboljelih od raka pluća Jedra u Okviru kampanje "Govorimo o raku pluća" vjeruje kako bi personalizirano liječenje moglo dovesti do toga da rak pluća postane kronična onkološka bolest, nalazi se na službenoj stranici udruge.

Članovi udruge pozivaju građane da se priključe njihovoj inicijativi i potpišu peticiju kojom se oboljelima od raka pluća u Hrvatskoj želi omogućiti personalizirano liječenje.

Tvrde da ciljana terapija može obuzdati rak pluća

"Posljednjih godina bilježi se  velik napredak u razumijevanju i poznavanju raka pluća, što daje nadu da se i ovu onkološku bolest može držati pod kontrolom. Rak pluća nemalih stanica najčešći je oblik raka pluća i čini 80% svih karcinoma pluća. Osim po toj histološkoj slici, rak pluća razlikuje se i po molekularnim karakteristikama. Danas znamo da postoji puno mutacija raka pluća, ali za dvije mutacije EGFR i ALK postoji ciljana terapija. 

Pravovremenom molekularnom dijagnostikom i personaliziranim liječenjem raka pluća pacijentu se osigurava ispravan lijek, a zdravstvenom sustavu uštede jer se primjenjuje pravi lijek za pravog bolesnika.

Peticija za mjerodavne institucije

Zajednički cilj svih potpisnika ovog pisma je podsjetiti Vas kao i ostale  mjerodavne institucije da učine više kako bi rak pluća, kao vodeći javnozdravstveni problem, stavili pod kontrolu. Personalizirano liječenje raka pluća mora biti dostupno oboljelima u Hrvatskoj. Rak pluća može postati kronična onkološka bolest!", objasnili su u udruzi Jedro.

Potpisima koje prikupljaju peticijom nadaju se potaknuti mjerodavne institucije na donošenje odluka koje bi oboljelima donijele mogućnost personaliziranog liječenja i pravi lijek.

Svjedočanstva osoba koje su se ciljano liječile medikamentima koji odgovaraju njima ponaosob također možete pronaći na stranici udruge Jedro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.