Udruga Franak: Banke su nam ponudile konverziju kredita u eure

Foto: FAH

JURICA DOBRINIĆ, jedan od predstavnika Udruge Franak, danas je nakon sastanka radne skupine Ministarstva financija, HNB-a, poslovnih banaka i Udruge Franak kazao kako su banke i dužnici korak bliže rješenju za okončavanje muka onih koji su podigli kredite u švicarcima, javlja HRT.

"Počelo se govoriti o modelima konverzije. Iako se i dalje zalažemo za konverziju u kune, banke su ponudile konverziju u eure, što mi načelno ne prihvaćamo, ali možemo o tome razgovarati", rekao je Dobrinić.

"Polazna osnova je svođenje glavnica na vrijednost kredita u eurima", dodao je, ističući kako se nije razgovaralo po kojem tečaju bi se izvršila ta konverzija. Dobrinić drži kako bi izjednačavanje glavnica značilo otpis dijela sadašnjeg kunskog duga.

Udruga Franak još čeka na podatke HNB-a

Iz Udruge Franak naglašavaju kako i dalje čekaju na podatke HNB-a na temelju kojih će moći izraditi modele rješavanja problema i izračunati njihove učinke, a najavljuju i ankete među članovima o prihvatljivim modelima.

Sljedeći sastanak radne skupine u Ministarstvu financija najavljen je za dva tjedna, a na njemu bi trebala biti ponuđena finalna rješenja i konačni prijedlozi kako banaka, tako i dužnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.