UN: Masovni nadzor u UK gori nego u Orwellovoj 1984.

Screenshot: YouTube

NOVOIMENOVANI specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za privatnost, Joseph Cannataci, kaže da je masovni nadzor u Ujedinjenom Kraljevstvu "prilično loša šala na račun građana" i da je situacija s privatnošću "gora" nego što je to zamislio George Orwell u distopijskom romanu "1984".

"Winston (glavni protagonist Orwellove knjige) je barem mogao otići na selo i sjesti ispod drveta gdje ga nisu mogle snimiti kamere, dok danas u mnogim ruralnim dijelovima Engleske imate više kamera nego što je to George Orwell ikad mogao zamisliti. Stoga je situacija u pojedinim slučajevima već gora" nego u romanu, rekao je Cannataci za Guardian.

Izvjestitelj je također zabrinut zbog rutinskog nadzora koje provode internetske tvrtke kao ključni dio svog poslovnog modela. "Oni su samo izašli i stvorili taj model gdje podaci o ljudima postaju nova valuta," rekao je. "Nažalost, velika većina ljudi otpisuje svoja prava bez znanja ili previše promišljanja o tome što čini".

Cannataci, koji je profesor prava na Sveučilištu Malte ne koristi Facebook ili Twitter, a dobio je široki mandat da revidira smjernice vlada i korporacija o digitalnom nadzoru i prikupljanju osobnih podataka, piše ArsTechinca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.