UN: Katastrofe su svijet u 2011. koštale rekordnih 380 milijardi dolara

UJEDINJENI NARODI su izračunali da su prošle godine razne prirodne katastrofe svijet stajale rekordnih 380 milijardi dolara.

UN-ova specijalna diplomatska predstavnica za edukaciju o riziku od katastrofa Margareta Wahlstrom je kazala da su države uspjele smanjiti broj mrtvih u prirodnim nepogodama, ali su ekonomski troškovi veći nego ikada. 380 milijardi dolara je nazvala "minimalnim" troškom, koji je za dvije trećine veći nego bivše rekordne 2005. godine kada je SAD pogodio razoran uragan Katrina, piše AFP.

Prošle godine su za rekord "zaslužni" potresi u Japanu i na Novom Zelandu te poplave na Tajlandu i u drugim državama. "Potresi su najskuplje i najsmrtonosnije katastrofe", kazala je Wahlstom. Potres, tsunami i nuklearna eksplozija u Fukushimi je izazvala više od 210 milijardi dolara štete prošle godine.

Tajlandske poplave su stajale oko 40 milijardi, a potres na Novom Zelandu oko 25 milijardi dolara štete. UN je izvijestio da čak 50 posto, od 7 milijardi stanovnika Zemlje, je izloženo rizicima katastrofa, jer žive u "ranjivim područjima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.