U sjećanje na Ivicu Glavana: Adio Ićo i vidimo se gori

Foto: Ferata.hr

IN MEMORIAM IVICA GLAVAN (27. svibnja 1971. – 15. srpnja 2015.)

Nitko nikada neće spoznati zašto je prirodni redoslijed umiranja toliko poremećen i zašto mnogi dobri ljudi prerano odlaze na onu drugu stranu životne pozornice.

Napustio nas je naš gradonačelnik Ivica Glavan. Teška i opaka bolest bila je jača od želje za životom koji je bio ispunjen toplinom, vedrinom, ljubavlju i optimizmom.

Otišao je naš Ićo!

> Preminuo gradonačelnik Sinja Ivica Glavan

Ivica Glavan rodio se prije 44 godine u Sinju, a uvijek i svugdje isticao je kako su njegovi iz Udovičića. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Gradu. Kao i mnogim mladićima iz cetinskog kraja sljedeća životna i studentska postaja bio je Zagreb, gdje je na Kineziološkom fakultetu stekao zvanje profesora. Opaka bolest i prerana smrt nisu mu dopustili da profesorskom zvanju doda i doktorsko kojega je stjecao na Kineziološkom fakultetu u Splitu.

Sport je bio posebna karika Ićinog života. Volio je sve sportove ali na tom polju ostao je posebno vezan za nogomet. Bio je trener Tekstilca, OSK-a, Trogira, Uskoka… Ipak, jedan dres za njega je bio poseban. Plavi Junakov dres za Iću je bio svetinja. S tim se plavim dresom ponosio i kao igrač, i kao trener, i kao predsjednik – Sinjskog Junaka.


Ićo je volio i ostale sportove – atletiku, gimnastiku, rukomet, odbojku… Često smo ga viđali kako sa ‘maliganskim’ šalom oko vrata iz prvoga reda bodri sinjskog košarkaškog prvoligaša Alkara. Ivica Glavan puno je dao sinjskom sportu, posebno kao predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Sinja.

Za interese sinjskog i cetinskog sporta borio se i perom i mikrofonom. Tako je 1997. godine u znak zahvale najboljoj košarkaškoj publici u Lijepoj našoj, napisao knjigu ‘Sinjski Maligani – pokretači snova’. Sinjani i Cetinjani nikada neće zaboraviti mladog novinara Ivicu Glavana koji je 5 godina bio sportski urednik Hrvatskog radio Sinja. Slušatelji su ga slušali i voljeli, pa su mu 1998. dodijelili laskavu titulu sinjske osobe godine. Ivica Glavan bio je i dopisnik Večernjeg lista, a punih 10 godina uređivao je Bilten Sinjske alke i vodio njenu Press službu.

Ivica Glavan je volio ljude, posebno one kojima je bilo teško. I pomagao im je. Kako privatno, tako i volonterskim radom kroz udruge Srma i Novi put.

Sva svoja sportska i ljudska znanja Ivica Glavan nesebično je kao profesor prenosio na učenike sinjskih srednjih škola.

A onda je 2009. postao sinjski gradonačelnik. Rijetki su bili oni koji su na tim izborima prognozirali pobjedu mladog profesora kojega je za prvog čovjeka Sinja, ispred svoje Nezavisne liste, istaknuo dr. Stipislav Jadrijević. Ali sportski duh, entuzijazam i snažni lokal-patriotizam Iću su, u nikada jačoj konkurenciji, odveli do izborne pobjede. Kao prvi čovjek četiri je godine vodio borbu za bolji Sinj, a konačnu ocjenu te borbe dali su njegovi sugrađani koji su mu 2013. povjerili i drugi mandat gradonačelnika.

Ivica Glavan je iskreno vjerovao kako će u svom drugom gradonačelničkom mandatu istinski pokrenuti Sinj za koji je živio. Radovao se 300. Alki i snivao završetak započetih projekata od kojih je jedan bio poseban. Ne najvrjedniji, ali za njega poseban. Nova sportska dvorana. Ićo je oko tog pitanja bio uporan i dvorana se počela graditi, rasti… A kada bude gotova, ako ima pameti i pravde, nosit će njegovo ime – Ivica Glavan. Bila bi to dostojna zahvala Sinjana svom Gradonačelniku za sve što je napravio za Sinj.

Svoju posljednju utakmicu Ivica Glavan je izgubio, smrt je prerano odsvirala kraj. No to je bila samo utakmica na ovosvjetovnom terenu, a dobri čovjek Ićo preselio se na teren vječnosti i tamo čeka sve one koji su ga voljeli.

Obitelji Ivice Glavana izražavamo iskrenu sućut.

Našem gradonačelniku i kolegi šaljemo posljednji pozdrav prožet optimizmom kojim nas je upravo On oplemenjivao:

ADIO IĆO I VIDIMO SE GORI!

Prijatelji i kolege sa Hit radija i Ferate:
Ante Botić, Ivana Vrančić, Marija Maroš, Tatjana Čović, Petar Dadić, Jakov Šipić, Ivan Perić, Mišo Gulić i Joško Kontić

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.