U Vinkovcima obilježena 20. obljetnica Dječje knjižnice mira

Foto: FAH

PRIGODNOM svečanosti i Međunarodnim stručnim skupom "Dječji odjel - partner obitelji i predškolskoj ustanovi" u petak je u Vinkovcima obilježena 20. obljetnica osnutka Dječje knjižnice mira, koja od 1994. godine djeluje pri Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Emilija Pezer podsjetila je kako svoje početke Dječji odjel bilježi još 1961. godine, no zbog ratnih stradanja 1991. godine, u kojima je vinkovačka knjižnica stradala u požaru pri čemu je izgorjela i sva knjižna građa, naglo prestaje i rad Dječjega odjela.

Sredstvima koja su donirali UNICEF i Fondacija Soroš te onima prikupljenima prodajom knjige "Hrvatsko ratno pismo" Dubravke Oraić-Tolić, 1994. godine uređen je Dječji odjel koji tada dobiva ime Dječja knjižnica mira. Idejna začetnica projekta i naziva bila je Đurđa Mesić, tadašnja savjetnica za narodne knjižnice u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Mjesto na kojemu se okuplja obitelj

Po riječima voditeljice Dječje knjižnice mira Sonje Šimić ta knjižnica predstavlja susretište cijele obitelji jer djecu u knjižnicu dovode roditelji, djedovi i bake koji su i uključeni u razne programe.

Svečanosti je bio nazočan i vinkovački gardonačelnik Mladen Karlić, koji je kazao kako je Dječja knižnica mira osnovana odmah nakon rata s ciljem kako bi vinkovačka djeca što prije prebrodila strahote kojima su bila izložena tijekom Domovinskog rata.

Nakon svečanosti, održan je Međunarodni stručni skup pod nazivom "Dječji odjel - partner obitelji i predškolskoj ustanovi" u čijem su radu sudjelovali stručnjaci sa Sveučilišta u Zadru, Knjižnice grada Beograda te Filozofskog fakulteta u Ljubljani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.