"U Saboru se pije svaki dan, a i premijer pije na radnom mjestu"

Foto: Hina

PRED saborskim zastupnicima je konačni prijedlog Zakona o zaštiti na radu, a najviše ih se dojmila odredba o nula promila na radnom mjestu.

"Mi smo stajališta da to treba precizirati i da u zakonu treba pisati, što i piše da je zabranjeno dolaziti alkoholiziran na posao i 0,0 promila je nešto od čega ne odustajemo", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji tvrdi i da neće biti otkaza za pijanog radnika nego taj dan neće raditi.

"Jasno da nitko neće dobiti otkaz zbog toga, nitko neće dobiti otkaz što mu je taj dan utvrđeno da ima nedozvoljenu količinu alkohola nego jednostavno taj dan neće raditi. Doći će drugi dan i radit će normalno."

Na poslu niti kap alkohola, a za volanom može do 0,5 promila?

SDP-ova zastupnica Gordana Sobol upozorila je na posljedice alkohola, a laburist Dragutin Tušak i HSU-ov Silvano Hrelja na zakonske nelogičnosti:

"Iznesen je podatak da je u EU 25% svih ozljeda, izostanaka s posla i sukoba na radnom mjestu uzrokovano upravo zlouporabom droga i alkohola", kaže Sobol.

"Nije dobro da jedno ministarstvo zagovara, kad je u pitanju Zakon o sigurnosti u prometu, da se može do 0,5% promila dok se ovom doredbom to brani", rekao je Tučak.

"Mi možemo biti veći katolici od pape, ali mislim da ćemo si zakomplicirati život i riskiramo puno tužbi", dodao je Hrelja.

U Saboru se pije svaki dan


I HDZ-ovog Gorana Marića muči zakonsko rješenje. Također, Marić dodaje kako je i na Markovom trgu alkohol sasvim uobičajena stvar. "U Saboru nema dana da se ne pije, a i predsjednik Vlade svaki dan pije alkohol na radnom mjestu", tvrdi Marić.

Na njegovo izlaganje nadovezao se Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista, koji je podsjetio na ručak od 9500 kuna, na kojeg je SDP-ov gradonačelnik Splita vodio ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića: "Splitski gradonačelnik slistio je sedam boca vina pa je nakon toga donosio neke odluke".

Na posao može našmrkan, a ne može pijan

U čaši vina poslije ručka, ništa loše ne vidi SDSS-ov Mile Horvat:

"Kako objasniti da netko, tko radi u uredu ili na portu, i bude kontroliran, a recimo popio je čašicu piva i pokazat će mu 0,1 ili 0,2 - on je po ovom zakonu u alkoholiziranom stanju i bit će kažnjen. Sjest će nakon toga u automobil, vozit će se doma, policajac će ga zaustaviti, a možda će u međuvremenu s nekim stati i popiti još jedno pivu, pa će mu pokazati 0,5 ili 0,6 i policajac će mu reći 'hvala lijepa, vi niste učinili prekršaj'"

"Ako već govorimo o legalizaciji lakih droga gdje netko može doći blago našmrkan na posao, po čemu je njegova varijanta prihvatljivija od onoga tko će popiti čašu crnog vina nakon ručka."

Mrsić je uvjeren da je zakon kvalitetan.

"On će, uvjeren sam, donijeti bolju zaštitu na većoj razini radnika na radnom mjestu, osigurati kvalitetnije i sigurnije poslovanje poslodavaca, kvalitetnije radne odnose i opet napominjem, cilj nam je smanjiti broj smrtnih ishoda, profesionalnih bolesti i ozljeđivanja na radu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.