U Rijeci uskoro dostupna pilula za pobačaj

Foto: Shutterstock

DO POČETKA ljeta ove godine u riječkom KBC-u bit će dostupne pilule kojima se izaziva pobačaj do osmog tjedna trudnoće, najavio je sanacijski upravitelj riječkoga KBC-a Herman Haller sudjelujući danas na okruglom stolu "Priziv savjesti u medicini".

Pilula za pobačaj odobrena je u većini europskih zemalja i predstavlja neinvazivnu metodu za pobačaj u ranoj trudnoći, rekao je Haller koji ističe da se u susjednoj Sloveniji najveći broj pobačaja obavlja na taj način.

Riječki KBC, kaže Haller, pokrenuo je interventni uvoz pilula preko bolničkog povjerenstva za lijekove, a sada će se za njih tražiti dozvola i preko sanacijskog vijeća bolnice i Ministarstva zdravlja.

U suradnji s Ministarstvom zdravlja uskoro ćemo promovirati tu novu metodu i pokrenuti akciju kojom ćemo nastojati obuhvatiti sve hrvatske bolnice, rekao je Haller.

I Srbija i Slovenija već koriste tu metodu

U Hrvatskoj se danas najveći dio pobačaja obnavlja metodom vakuumske aspiracije kojom se aspirira (izvlači) sadržaj maternice. Pilula za pobačaj odobrena je u većini europskih zemalja u kojima se ta rutinska metoda primjenjuje već godinama. Najveći broj prekida trudnoće tamo se radi upravo tom metodom, ističe Haller.

Riječ je o protuhormonskim lijekovima koji potiču kontrakciju maternice čime se imitira proces spontanog pobačaja, kaže Haller te dodaje da studije provedene u svijetu na stotinama tisuća žena pokazuju da ih preko 99 posto nema potrebu za dodatnom intervencijom liječnika.

"I Srbija i Slovenija već koriste tu metodu, a mi u Rijeci sada probijamo led u Hrvatskoj", kaže Haller koji nije mogao precizirati cijenu lijeka, ali je siguran da će ona biti dostupna širokom krugu građana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.