Trebaju nam Jutarnji i Cammeo, ne i riba iz Rovinja: Mirna poslana u stečaj!

Foto: M. Mijošek/Glas Istre; Google Street View

DOK SE predstečajnim nagodbama spašava tajkune, država je odlučila odbiti predstečajnu nagodbu za rovinjsku tvornicu ribe Mirna. Nad tvornicom koja je osnovana davne 1877. godine i dio je povijesti Rovinja, tako je otvoren stečajni postupak.

Od Mirne vjerovnici, zajedno s povezanim društvom Mirna Ribolov, potražuju oko 37 milijuna kuna. Tvornica zapošljava 250 radnika, dok ribari koji usko surađuju s Mirnom zapošljavaju više od 400 članova posade na više od 50 brodova.

Ministar financija Slavko Linić nedavno je kazao kako inzistira na kvalitetnom ulagaču i dopunskom kapitalu, bez kojega se rovinjska tvornica neće održati. Iako su planom financijskog i operativnog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe predložena dva strateška partnera - Geneza i Grad Rovinj, koji su Mirnu trebali dokapitalizirati sa 9 milijuna kuna, predstečajna nagodba nije odobrena.

Liniću se nije sviđao prijedlog predstečajne nagodbe


Država, odnosno Ministarstvo financija kao najveći vjerovnik, nije bila spremna otpisati velik dio dugova Mirni. Tako je ministar financija Slavko Linić nedavno, odgovarajući na upit saborskog zastupnika IDS-a i gradonačelnika Rovinja Giovannija Sponze, rekao kako nije zadovoljan prijedlogom predstečajne nagodbe.

"Od ukupnih dugova od 37,2 milijuna kuna najveći dio, 30,7 milijuna kuna, odnosi se na državu. Svugdje se predlaže otplata u pet godina s godinom počeka, ali kod države se predlaže otpis od 73 posto, kod financijskih obveza od četiri i nešto milijuna samo kamatu i kod dobavljača samo kamatu. Takav odnos je za Ministarstvo financija neprihvatljiv. Ako želimo spašavati dužnika onda svi moramo nositi zajednički teret", naveo je Linić.

Država je omogućila vlasnicima Mirne da se još obogate! 

Šef sindikata PPDIV-a Šimo Orešković zaključuje kako je jedini interes sadašnjih vlasnika prodaja imovine Mirne Rovinj, prema procjeni sindikata, vrijedne više od 200 milijuna kuna:


"Imovina je vrijedna višestruko nego što su dugovanja Mirne i naravno, kad ode u stečaj, kad se podmire dugovanja vlasnici zarađuju još višestruko od toga. Očito su vlasnici u dogovoru s državom ishodili ovakav scenarij, a vlasnici su bivša društva iz afer Spice- sve sam vam rekao. Borit ćemo se koliko možemo jer želimo očuvati proizvodnju i radna mjesta", rekao je Orešković.

"Tko je kriv Mirni što nije EPH-a pa ne mora vladajućima peglati image kroz bombastične naslove"

"Ovime je defacto Mirna osuđena na propast iako radi u branši koja se bazira na izvozu ribe. Ovo je još jedan dokaz da su predstečajne nagodbe namijenjene odabranima (EPH, Magma....) dok je 250 radnika Mirne, koji rade u dvije smjene, očito ostavljeno da propadnu. Napomenimo da je cjelokupna proizvodnja Mirne namijenjena izvozu te ima svoje mjesto na tržištu Europske unije.
 
Kome je u interesu poslati jednu tvornicu u stečaj, neka odgovori država koja ima najveći pad industrijske proizvodnje i uz Grčku i Sloveniju najveći pad BDP-a u Europi. A da ne spominjemo da se recesija pretvorila u ekonomsku depresiju.
 
Tko je kriv Mirni što nije EPH-a pa ne mora vladajućima peglati image kroz bombastične naslove. Ovo je još jedan u nizu primjera čemu služi pojam predstečajne nagodbe, spašavanju odabranih poduzeća, odabranih vlasnika na račun poreznih obveznika. Iliti ga, najobičnija pljačka na račun poreznih obveznika. Treća u nizu nakon privatizacije, autocesta i sada predstečajne nagodbe", piše Istra News.



Gradonačelnik Rovinja: Treba se nastaviti boriti!
 
Gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza izrazio je žaljenje zbog ove odluke stečajnog suca.
 
"Suosjećam s radnicima, ribarima i njihovim obiteljima, te izražavam žaljenje što je proglašen stečaj nad Mirnom. Sve do sada poduzeto od strane Grada Rovinja bilo je u cilju zaštite "Mirne", u cilju da tvornica opstane i da, obzirom na rezultate koje ostvaruje te potencijal koji njezini proizvodi imaju na tržištu, "Mirna" raste i razvija se.
 
Sve je sada u rukama stečajnog upravitelja. Treba stati na loptu, ostati hladne glave i biti odgovoran - prvenstveno zbog radnika, ribara, proizvodnje, ali isto tako i kupaca. Treba se nastaviti boriti. Mi ćemo i nadalje svim dopuštenim sredstvima činiti sve da "Mirna" opstane i nastavi sa proizvodnjom prvenstveno zbog radnika i ribara, ali i zbog tradicije i cjelokupnog gospodarstva Rovinja", naveo je Sponza u priopćenju.

Evo koliko Mirna znači gospodarstvu

Mirna se bavi ulovom, konzerviranjem, doradom, dubokim zamrzavanjem i pripremanjem gotovih jela od morske ribe. Proizvode plasiraju i na domaće i na međunarodno tržište. Proizvodni kapaciteti Mirne su, kako se navodi na njihovim stranicama, 1.000 tona smrznute ribe, 350 tona ribljeg brašna, 80 tona ribljeg ulja, 45 milijuna konzervi, što predstavlja 33 posto ukupne proizvodnje ribljih konzervi u Hrvatskoj, a 5 posto u europskoj proizvodnji.

EPH i Cammeo za razliku od Mirne vrijedni spašavanja

Index je do sad u više navrata pisao o pljački koja se odvija kroz predstečajne nagodbe, a više o tome možete pročitati OVDJE.

> Predstečajna 2013. godina: Spas za Linićeve prijatelje, miljenike vlasti i moćne tajkune na štetu građana!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.