Transparency International: Korupcije najviše ima na lokalnim izborima

Foto: Arhiva

MODERNA demokracija zahtjeva novac kada su u pitanju izbori, a gdje se pojavljuje novac, tu se odmah može pojaviti i korupcija. To se pokazuje još od 19. stoljeća. A upravo lokalni izbori, koji nam slijede u svibnju, nude najveći rizik za pojavljivanje korupcije.

Koliko se vole korupcija i izbori u nas i gdje je ona najvidljivija, otkriva Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatska. "Na žalost, previše. Doduše, ja sam malo zahtjevan pa bih volio da nema nikada korupcije ni blizu kad su u pitanju izbori. Korupcije, kad je riječ o izborima, može biti posvuda, ali je se najlakše primijeti kada se radi o troškovima kampanje. Onog trenutka kada se donacija da na pravo mjesto, otvaraju se mnoge mogućnosti u sklapanju ugovora s lokalnom vlasti", kaže Petrović dodavši kako su lokalni izbori najbolji poligon za korupciju.

"Lokalni izbori su najzgodniji radi toga jer se tu radi o vrlo konkretnim stvarima. Lokalna zajednica obnavlja vrtiće, gradi ceste i tu nema toliko tijela represije koja će pratiti što se zbiva kao što je to na nacionalnoj razini. Tu većina poduzetnika koji vole korupciju kao svoje oruđe može naći svoju šansu", izjavio je Petrović.

Dva su načina na koja se može doskočiti pojavi korupcije u izbornoj utrci-zakonom i edukacijom građana, kaže Petrović. "Preciznim postavljanjem pravila čiji prekršitelj mora biti kažnjen. Drugi način koji je dugoročno daleko bolji je educiranost građana. Onog trenutka kada će se građani zapitati otkud kandidatu 'x' 200 oglasa, a kandidati 'y' i 'z' imaju samo 20, onda se tu postiže rezultat. Tada se ne dopušta da se pojavljuje novac iz sumnjivih izvora", pojašnjava Petrović.

Poštena borba u kampanji jamac je i poštenog obnašanja vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.