Todorić ulazi u biznis s najbogatijim Srbinom?

Foto: Danas.rs

"IDEJA koju iznosi gospodin Kostić odlično je strateško razmišljanje i nešto o čemu je Agrokor uvijek govorio", odgovorili su iz firme Ivice Todorića na prijedlog najbogatijeg Srbina koji priželjkuje stvaranje balkanske mega-kompanije.

Miodrag Kostić, trenutno najbogatiji čovjek u Srbiji i vlasnik MK grupe, na nedavnom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predložio je stvaranje zajedničke firme u kojoj bi osim njegove grupe bili još Agrokor, Atlantic i Podravka iz Hrvatske, te Nektar iz Srbije.

"Za zajedničku kompaniju, koja bi imala sedam milijardi eura prihoda i jednu upravu, vladao bi neviđen interes. Ako se na vrijeme ne opametimo, bit ćemo samo gledatelji na velikoj europskoj utakmici", kazao je tom prilikom Kostić.

"Pozdravljamo inicijative koje idu u takvom smjeru", poručili su iz Agrokora za beogradski dnevni list Danas. "Struktura kompanija, njihov broj može biti veći ili manji, drugačiji, ovisno o tipovima industrije koje bi se koncentrirale", tvrde iz Agrokora, te napominju kako je to jedina poslovno održiva strategija prema multinacionalnim kompanijama.

Atlantic: Firme s ovih prostora moraju zajednički nastupati na trećim tržištima

U Atlantic grupi Emila Tedeschija, pak, smatraju da je Kostićeva ideja "pozitivna provokacija". Vjeruju da je Kostić takvu inicijativu plasirao kako bi pokazao da bi većina poduzetnika radije imala stopostotno vlasništvo u malom sustavu, nego 20 posto udjela u velikoj firmi.

Iz Atlantica ističu kako je činjenica da su kompanije na ovim prostorima i dalje mali subjekti na velikim trećim tržištima. Da bi na takvim tržištima ostvarile značajniji uspjeh, firme s ovih prostora morat će pronaći uspješnu formulu zajedničkog nastupa, vjeruju u Atlanticu.

"To može, ali ne mora biti vlasničko povezivanje. Međutim, u svakom obliku povezivanja treba voditi računa o razini dopuštene koncentracije u skladu sa zakonskom regulativom koju kontroliraju agencije za zaštitu tržišnog natjecanja na pojedinim tržištima u svakom pojedinačnom sektoru", kažu u Atlantic grupi.

Iz Podravke nisu željeli komentirati Kostićevu inicijativu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.