Todorić otvorio svoje prvo bioplinsko postrojenje: Struju će prodavati HEP-u!

AGROKOR na farmi Gradec, u blizini Vrbovca, otvorio je danas svoje prvo bioplinsko postrojenje. Pogon u Gradecu, kapaciteta jedan megavat (MW) električne energije, struju će isporučivati u hrvatsku mrežu za opskrbu električnom energijom, a proizvodit će i do jednog megavata toplinske energije. Na otvorenju je bila i zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal.

Partner Agrokora u realizaciji ovog projekta je slovenski građevinski holding GH Holding, koji je do sad realizirao niz građevinskih, ekoloških i energetskih projekata te bioplinskih postrojenja. Prema ranijim najavama, strateški plan Agrokora, točnije njegove tvrtke Agrokor energije, je u sljedećih pet godina izgraditi bioplinska postrojenja ukupnog kapaciteta od oko 30 megavata (MW).

Podsjetimo, još u rujnu prošle godine iz Agrokora je najavljeno da 40-ak kilometara od Zagreba planiraju izgradnju elektrane koja će procesirati organski otpad iz Agrokorove proizvodnje hrane. Već tada je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) Todorićevom koncernu odobrila pet milijuna eura kredita za izgradnju elektrane na biogorivo.

Tvrtka Agrokor energija d.o.o. osnovana je još u jesen 2010. godine, kada je i prvi put najavljeno da Agrokor kreće u realizaciju bioplinskih postrojenja.

U ožujku ove godine je objavljeno i kako Europska investicijska banka (EIB) razmatra odobravanje do 50 milijuna eura kredita Agrokoru. Agrokor je, kako je priopćeno iz EIB-a, tražio kredit za projekt procesiranja biogoriva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.