Točno 11 godina od ubojstva Zorana Đinđića

Screenshot: Youtube

NA današnji dan, prije točno 11 godina, ubijen je prvi demokratski izabrani premijer Srbije, Zoran Đinđić.

Đinđić je bio lider Demokratske stranke, a ubijen u na ulazu u zgradu Vlade Srbije. Godišnjica smrti, koja će biti obilježena nizom manifestacija, obilježava se u završnici predizborne kampanje u Srbiji.

Godišnjicu će obilježiti članovi njegove Demokratske stranke,  kao i LDP, članovi Đinđićeve vlade, predstavnici srpske vlade te nova demokratska stranka Borisa Tadića.

Zoran Đinđić ubijen je 12. ožujka 2003. nakon čega je u državi proglašeno izvanredno stanje. U policijskoj akciji "Sablja" uhićeno je 11.665 osoba, a u kolovozu 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organiziranju ubojstva. 2007. godine proglašeni su krivima i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora. Kao glavne osobe u organiziranju ubojstva uhićeni su Milorad Ulemek Legija te pripadnici zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Kum i Šiptar su ubijeni u pokušaju policije da ih uhiti. Legija je osuđen na 40 godina zatvora, koliko je dobio i izvršitelj atentata Zvezdan Jovanović. Ni danas se ne zna politička pozadina ubojstva.

Zanimljiv podatak je da bi Srbija nakon parlamentarnih izbora, poslije 10 godina, napokon mogla dobiti premijera iz stranke koja osvoji najviše mandata. Od 2003. godine, kad je ubijen premijer Zoran Đinđić, vođa tada pobjedničke Demokratske oporbe Srbije (DOS), srbijansku vladu nisu vodili najjači po izbornim rezultatima. Osvoji li Srpska napredna stranka najviše zastupničkih mandata u parlamentu, a Vučić dobije mandat za sastavljanje vlade, bit će to prvi put u posljednjem desetljeću da najjača stranka u parlamentu ima i premijera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.