Tko je Linićevim prijateljima u Krašu otkrio tajnu o projektu Malih biskvita

Foto: Hina

AFERA "Mali biskviti" koju je danas pokušao pokrenuti bivši ministar financija Slavko Linića mogla bi, kako se čini, više teretiti njega nego premijera Zorana Milanovića i ministra Gordana Marasa.

Naime, prema dokumentaciji koja je u posjedu Indexa, vidljivo je da je Kraš protuzakonito došao do informacija o projektu Minky Monkey tvrtke Mali biskviti. Uprava Kraša uložila je prigovor HBOR-u na projekt tvrdeći kako moraju "zaštititi svoje intelektualno vlasništvo". Ovdje je bitno postaviti pitanje tko je iz HBOR-a, koji je dobio cjelokupnu dokumentaciju o projektu Minky Monkey, otkrio Krašu projekt temeljem kojega su oni uložili prigovor HBOR-u i time prekršio bankarsku i poslovnu tajnu.

"Društvo Mali biskviti d.o.o. i management društva jedini su koji trpe štetu cijelo ovo vrijeme jer ih se kleveće apsolutno bez ikakvih dokaza, nastoji se narušiti poslovni ugled kako društva Mali biskviti d.o.o. tako i managementa, očito s ciljem zaustavljanja realizacije projekta Minky Monkey. Nepobitna je i činjenica da je društvu Mali biskviti d.o.o. nanesena enormna šteta ustupanjem povjerljive dokumentacije vezane uz projekt Minkey Monkey društvu Kraš d.d.", stoji u dopisu kojeg je HBOR-u predao Tomislav Ljutić, direktor tvrtke Mali biskviti d.o.o.  i nekadašnji član Uprave Kraša.

U dopisu se naglašava da se Kraš nikada nije obratio tvrtki Mali biskviti d.o.o. po pitanju realizacije projekta Minky Monkey, već su samo komunicirali s državnim HBOR-om. Prema informacijama, Indexa uprava HBOR-a i uprava Kraša komunicirali su poslovnim dopisima između 19. kolovoza 2013. godine do 26. studenog te godine, no nejasno je zašto iz iz kojeg razloga.

Je li Linić predao povjerljive dokumente HBOR-a Krašu?

S obzirom na rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, dokumentaciju je Krašu mogao predati i sam, tada ministar i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, Slavko Linić koji je očito vrlo dobro upoznat s navedenim projektom.

"Jeste li vi predali povjerljive dokumente HBOR-a Krašu?", bilo je naše pitanje Liniću nakon konferencije za novinare, no Linić je slegnuo ramenima i nije nam odgovorio. Na ponovljeni upit, odgovorio je samo: Pišite.


Linić je na press konferenciji opširno izložio problem Malih biskvita, tvrdeći kako je i Milanović upoznat s projektom te da ga je želio "pogurati. "I sada dolazimo do sukoba između mene, premijera i ministra Marasa. Tvrtki Mali biskviti, tvrtke koju je osnovao Ljutić s 20 tisuća kuna, a u svibnju 2013. je zatražila kredit od 20 milijuna kuna od HBOR-a. Uprava HBOR-a pod pritiscima je odobrila kredit, ali ja sam inzistirao da ga riješi Nadzorni odbor, što nije učinjeno do danas. Mali biskviti, uz pomoć Quaestus fonda, planirali povećati su temeljni kapital za tri milijuna kuna, ako se kredit odobri. Cijela predložena financijska konstrukcija bila previše rizična, jer je od ukupno 40 milijuna kuna ulaganja, 38 milijuna kuna trebalo biti iz kredita. Uz to, Quaestus je tražio i da se njegova ulaganje otkupi u roku četiri godine, uz 12 posto kamate. Takvi povrati nisu realni. Uz proizvodnju biskvita, Mali biskviti bi uvozili i čokoladu iz Poljske te uništili "Kraš državnim novcem". Svi su se upleli da pomognu pojedinca koji je dao 20 tisuća kuna. Milanović se nije složio sa mnom. To je bio razlog da sam pokušao naći zajedničko rješenje. Interesi i prijatelji Milanovića nisu mogli prolaziti, i zato sam morao otići.", rekao je danas Linić tvrdeći da se bori protiv pritisaka koji su htjeli uništiti Kraš.

Ljutić optužio Linića

Vlasnik tvrtke Mali biskviti Tomislav Ljutić Indexu je popodne kazao kako svi znaju da je Linić u dobrim odnosima s ljudima iz Kraša. "Očigledno je da je ili on osobno ili je dao nalog nekome da Kraš dobije informacije o našem projektu", rekao nam je Ljutić. Gostovao je Ljutić i u Hrvatskoj uživo gdje je izjavio da mu Linić podmeće kako bi zaštitio svoje prijatelje u Krašu."Prije svega tu mislim na vodeće ljude iz Kraša: prokuristicu Maricu Vidaković, potpredsjednicu Nadzornoga odbora Jadranku Ivčić i druge", rekao je Ljutić.

"To što mi je Linić proteklih devet mjeseci radio, to ne bih nikom poželio, niti me zna ali se intenzivno bavi sa mnom, prijeti drugima da odustanu od projekta", dodao je Ljutić.

Kraš: Mali biskviti protiv Životinjskog carstva

Iz Kraša je tijekom četvrtka također stiglo priopćenje u kojemu su ustvrdili kako je tvrtka Mali biskviti u postupku odobravanja koristila poslovne informacije Kraša i njegovih poslovnih partnera koje predstavljaju poslovne tajne te kako bi se tim kreditom financirala dijelom i proizvodnja izvan Hrvatske i to proizvoda koji su konkurenti Kraševom "Životinjskom carstvu" i drugim brendovima. "Prema dostupnim informacijama, kreditom bi se financirala dijelom i proizvodnja izvan RH i to proizvoda koji prema tvrdnjama društva Mali biskviti predstavlja konkurenta poznatog Kraševog branda Životinjsko carstvo i drugih, što je izravno protivno temeljnoj svrsi HBOR-a - poticanju razvoja i izvoza domaćeg poduzetništva", naglašavaju iz Kraša no ne otkrivaju odakle im navedene informacije te kako oni znaju koja je temeljna svrha HBOR-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.