Tireli: Ne vjerujemo Vladi dok ne objavi studiju o monetizaciji

Foto: Hina

VLADA rasprodaje imovinu bez voznog reda. Izostanak očekivanih reformi i investicija tjera Vladu na monetizaciju i prodaju HPB-a, a to nije dobro - upozorili su laburisti na konferenciji za medije održanoj u Saboru.

V.d. predsjednice stranke Nansi Tireli smatra da priliku treba imati domaći menadžment, a kada su autoceste u pitanju, od Vlade traži studiju o monetizaciji.

"Postavljamo jedno temeljno pitanje što ćemo raditi kada ne budemo više imali što dati u koncesiju ili što više prodati. Svi se možemo složiti s time da je ova najavljena monetizacija samo mjera za hvatanje kratkog daha za državu. Vladi ne vjerujemo toliko dugo dok ne objavi studiju koja bi pokazala da je jedino monetizacija autocesta isplativa ili jedino moguće rješenje. Nažalost, tu studiju još do sada nitko nije vidio. Ako ceste nisu isplative državi, postavlja se pitanje kako će biti isplative bilo kojem strancu", rekla je Tireli.

"Prodajom HPB-a nastat će dugoročne štete"

Laburisti misle da je reprogram kredita prvi potez, a moguće je izdati i državne obveznice koje otkupljuje HNB.

Zastupnik Zlatko Tušak, govoreći o HPB-u, smatra da ta jedina hrvatska banka ne smije ići na prodaju, a u budućnosti može biti glavni pokretač oporavka i razvoja naše industrije i zdrave bankarske konkurencije koja će zaštiti hrvatske interese, dok stranim bankama nije u interesu financirati hrvatski izvoz i stvarati konkurenciju svojim ekonomijama.

"Prodajom HPB-a nastat će dugoročne štete, posebno za gospodarstvo jer će se ostvariti samo kratkoročna korist kroz krpanje proračunskih rupa. HPB bi mogla i može biti dugoročna opcija pokretač oporavka i razvoja našeg gospodarstva i industrije u Hrvatskoj, ali i garant zdrave bankarske konkurencije i zaštite interesa Hrvatske", rekao je Tušak.

Laburisti će podržati Josipovićevu kandidaturu

Hrvatski laburisti u nedjelju će objaviti da aktualnog predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića podržavaju kao kandidata za još jedan predsjednički mandat.


Odluku o potpori Josipoviću ovih je dana donijelo Nacionalno vijeće stranke, a objavit će je čelnici Hrvatskih laburista u dvorcu Gjalski, kod Zaboka.

Predsjednica stranke Nansi Tireli Hini je objasnila da Laburisti svoju odluku žele objaviti upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji jer je riječ o jednom od najvećih uporišta stranke.

Hrvatski laburisti time će postati 18. stranka koja je podržala Josipovićevu kandidaturu, a kako se doznaje u njegovu izbornom stožeru, svečanosti u Zaboku kratko će se pridružiti i sam Josipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.