Teksaški tajkun zbog prijevare teške 7 milijardi dolara dobio 110 godina zatvora

OSRAMOĆENI američki tajkun Allen Stanford osuđen je na 110 godina zatvora zbog uspostave tipične "Ponzijeve sheme" čime je investitore prevario za 7 milijardi dolara.

To je bila jedna od najvećih financijskih prijevara u američkoj povijesti. Na sudu je Stanford negirao bilo kakvu krivnju te je na izricanju presude kazao sucu da nikoga nije prevario. Teksaški bankar je izvan SAD postao poznat kada je počeo financirati natjecanja u kriketu u Velikoj Britaniji i na Karipskim otocima.

Tužitelji tražili 230 godina zatvora


Američki istražitelji su počeli istraživati kako je stjecao bogatstvo te su naletjeli na tipičnu Ponzijevu shemu, u kojoj se stari investitori isplaćuju sa uplatama onih novih. Kada više nema novih ulagača, tada se cijeli sistem ruši. Stanforda je magazin Forbes 2006. godine proglasio 605. najbogatijim čovjekom na svijetu. Od svog uhićenja 2009. godine je tri godine proveo u pritvoru zato što mu suci nisu željeli odrediti puštanje uz jamčevinu.U ožujku je proglašen krivim u 13 od 14 optužbi.

"Nisam ovdje da bih tražio simpatiju ili oproštenje. Nisam vodio Ponzijevu shemu. Nisam nikoga prevario", rekao je danas na izricanju kazne. Tužitelji su tražili 230 godina zatvora, dok je obrana zahtijevala kaznu od 44 mjeseca. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.