Svrgnuti paragvajski predsjednik: Otišao sam kako bi spriječio krvoproliće

BIVŠI paragvajski predsjednik Fernando Lugo, kojeg je tamošnji Senat krajem lipnja po kratkom postupku razriješio dužnosti, kazao je kako je bio prisiljen pomiriti se s opozivom zbog prijetnje ogromnim nasiljem koje bi su suprotnom vjerojatno preplavilo zemlju.

Podsjetimo kako je Luga, prvog ljevičarskog predsjednika, vlasti razriješio parlament kojim dominiraju desničari, a razlog je bilo "loše obnašanje dužnosti". Takav potez izazvao je salve bijesa u Paragvaju, ali i kod paragvajskih susjeda koji tvrde kako je riječ o institucionaliziranom državnom udaru, jer je Lugo bio demokratski izabrani predsjednik.

U ekskluzivnom intervjuu za RT, Lugo je kazao kako je bio prisiljen predati vlast bez borbe, jer je znao da u protivnom postoji velika šansa da u Paragvaju dođe do krvavih sukoba. "Znao sam da se sprema novi masakr. Obavještajne službe su nam kazale se spremaju nova ubojstva poput onih u regiji Curuguaty, ali da će ovog puta to biti još ozbiljnije. Ja sam pacifisti. Ne želim ni da se kap krvi prolije zbog nasilja. Zbog toga sam se pomirio s ovi krajnje ilegalnim i nepravednim procesom", kazao je Lugo za RT.

Kada govori o ubojstvima, Lugo misli na slučaj kada je policija krenula odstraniti neke seljake bezemljaše s posjeda bogatog veleposjednika, inače Lugovog oponenta, što je na koncu rezultiralo ubojstvom šestorice policajaca i 11 seljaka. Točni detalji tog incidenta još nisu poznati, ali jasno je kako je to bio povod za napad na Luga, jer je ovaj smijenjen samo osam dana poslije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.