Svjetski je dan učitelja: Premale plaće, podcjenjivanje i golema administracija

Foto: Shutterstock

SVJETSKI je dan učitelja. Da su upravo učitelji i nastavnici temelj budućnosti zemlje, smatraju u Ministarstvu obrazovanja, a mi donosimo - kakav je njihov položaj u našem društvu i s kojim se problemima svakodnevno suočavaju.

"Za budućnost Hrvatske obrazovanje je na prvom mjestu, učitelji i nastavnici su ključni. Važni su i policajci i liječnici, ali njih neće biti bez učitelja i nastavnika", stav je ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Da su temelj društva, učitelji i općenito prosvjetni radnici ne mogu vidjeti po svojim materijalnim pravima. Premalo su plaćeni, zna to i premijer Zoran Milanović koji je još lani obećao "da će prvom prilikom kad to bude moguće oni biti prvi na koje će se misliti".

No od obećanja zasad ništa, rasta nema, rupa u proračunu sve je veća. Osim niskih primanja, učiteljica Iva iz jedne zagrebačke škole Media servisu je otkrila probleme s kojima se ona i njene kolege susreću:

"Na kraju svake školske godine suočeni smo s pritiscima roditelja i učenika koji su tijekom godine zaboravili na svoje školske obveze"

"Uz rašireno neshvaćanje koliko truda i vremena jedan kvalitetan učitelj ulaže u nastavu i u učenika i u vlastito cjeloživotno obrazovanje, tu je, između ostalog, problem svakodnevne administracije koja bi se u vrijeme informatizacije trebala smanjiti i osuvremeniti. Na kraju svake školske godine suočeni smo s pritiscima roditelja i učenika koji su tijekom godine zaboravili na svoje školske obveze".

Tu su još izostanak podrške stručnih službi i cijelog sustava, a učitelji rade u neadekvatnim uvjetima, prenosi naša sugovornica. Bez ulaganja u temelj društva, teško je ići naprijed, kaže nam to i v.d. predsjednika Sindikata učitelja Vladimir Milošević:

"Ako država ne želi uložiti u školstvo, ne govorim samo o plaćama, nego i u sve drugo, npr. pedagoški standard, teško je očekivati da učitelj može sa svojih deset prstiju i jednom glavom promijeniti svijet. Ali, u svakom slučaju, učitelji su jedna od karika društva koja je čvrsta i u koju bi svi ljudi trebali imati povjerenja. Roditelji znaju da su bez učitelja u školama njihova djeca osuđena na jedno veliko neznanje". I samim time, težu budućnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.