Svjedok: Uniformirane osobe u Pakračkoj Poljani zvali smo "merčepovcima"

Foto: Arhiva

NA SUĐENJU Tomislavu Merčepu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991. godine, svjedok Nenad Rusmir danas je posvjedočio da su uniformirane osobe koje su tada bile u Pakračkoj Poljani zvali "merčepovcima".

Rusmir je ispričao da je kao policajac bio na ratištima oko Kutine i Kostajnice, a nakon osnivanja Zbora narodne garde na punktu u Međuriću, prvom selu do Pakračke Poljane, gdje su prema optužnici pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a dovodili i mučili srpske civile, za što se kao zapovjednika tereti Merčepa.

Svjedoku je poznato da su u Pakračkoj Poljani bile smještene hrvatske snage, no ne zna jesu li to bili policajci ili vojnici, te se ne sjeća kakve su oznake imali na svojim pretežno maskirnim uniformama.

"Mi smo ih zvali 'merčepovci'", kazao je svjedok, dodavši da tamo nikad nije vidio Merčepa i da ne zna tko je bio zapovjednik u Pakračkoj Poljani.

Rusmir je kazao i kako se pričalo da su iz Kutine u Pakračku Poljanu odvođeni civili koji su tamo zatvarani, među njima Pajo Birač i dvojica taksista koji su kasnije oslobođeni.

Ispričao je da su u Kutini tada bila petorica taksista koji su se zbog velike konkurencije stalno svađali oko posla, a da su dvojica zarobljenih taksista bili Srbi.

Svjedok se prisjetio kako se tada govorilo i da je više ljudi iz Kutine odvedeno u Poljanu, ali mu nije poznato jesu li se oni vratili, poput dvojice taksista i Paje Birača.

Bivšeg savjetnika u MUP-u Tomislava Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991., kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. On je na početku suđenja odbacio optužbe.

Suđenje se nastavlja 20. ožujka, kada bi trebali svjedočiti Dobroslav Paraga, Jasmin Krpan i Josip Dijanić

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.