Svi žele pomoći skromnom dječaku Milanu, a on odlučio dati drugima

Screenshot: Nova TV

"DRUGIM ljudima malo izgleda strašno i sve, al' meni je tako ok. To je moj dom", rekao je u Provjerenom Nove TV 15-godišnji Milan Basarac za svoju trošnu drvenu kućicu bez tekuće vode i kupaonice. Jedini "luksuz" koji mladić i njegov samohrani otac Matija imaju su televizor i peć na drva.

U selu Komarevo pored Siska njih dvojica žive od 1400 kuna socijalne pomoći. Milanova majka napustila ih je prije šest godina i ne javlja se niti plaća alimentaciju.

Omiljen među vršnjacima

Matija je nezaposlen, ali radi gdje god može. Ničega mu nije žao osim toga što sinu ne može priuštiti više. "Tata pomogne svakom u susjedstvu. Radi kod nekih svojih prijatelja nekad kad uzmogne, al' baš rijetko ga zovu. Prije je znao raditi po cijeli dan za 150 kuna", objašnjava Milan.

Iako teško žive, otac se brine da mu tinejdžer nikad nije gladan. Svaki dan kuha, a i veš pere na ruke jer nema novca za popravak veš mašine. Milan, koji nema ni mobitel ni kompjuter, jedino bi volio da imaju veš mašinu da se tata toliko ne muči.

"On nije prezahtjevan, skroman je. Vidi kakva je situacija, ne traži on mene puno. Kod kuće mu napravim da jede i toplo mu bude", priča nježno Milanov otac, kojem je najvažnije da sin završi školu. Milan voli povijest i geografiju, dobar je učenik, a njegova profesorica kaže da je iznimno inteligentan. Omiljen je među vršnjacima jer je uvijek nasmijan unatoč velikim životnim problemima.

Tata skuplja za maturalac

Jedino što mu je otac odlučio ispuniti unatoč velikom siromaštvu je maturalno putovanje na koje dječak ide na proljeće. Najljepša uspomena iz srednje škole stoji 1650 kuna. Zato svaki mjesec za Milanov maturalac odvaja 300 kuna.

"Preživljavamo kako naiđe, od mjeseca do mjeseca", kaže skromno dječak, čija je priča nakon što je objavljena u Provjerenom ponukala mnoge da mu se jave i pomognu.

Otac zahvaljuje svima, ali kaže da ima i drugih kojima je potreba pomoć. "Ne treba meni sve, a nekome ništa", rekao je Matija Basarac Novoj TV.

Basarcima danas od jutra dolaze nepoznati na vrata i donose namirnice, odjeću, obuću, čak su donijeli i novu perilicu te mobitel za Milana. Dogovorena im je i isporuka drva za ogrjev. Matiji se javila i supruga od pokojnog brata i rekla da se u njegovu korist odriče dijela kuće.

Pomoć će proslijediti i drugima

Mnogo građevinara se ponudilo pomoći u obnovi trošnog doma. Prijatelji su u dogovoru s Matijom i Milanom odlučili da se stvari i namirnice, koje dolaze doslovno iz cijelog svijeta, dostavljaju u lokalni vatrogasni dom pa prosljeđuju i drugim siromašnim obiteljima u okolici.

"To je ratno područje i skoro svaka treća kuća u Novom Selu i Komarevu ima tešku sudbinu za ispričati", rekao je Indexu obiteljski prijatelj.

Tko želi uplatiti novac može to učiniti na račun na ime Milan Basarac, broj računa: HR82 2390001 3220906869. Pri uplati kao adresu navedite Komarevo. Očev račun je blokiran pa su otvorili novi koji ne podliježe ovrsi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.