Svađa Linića i HDZ-a: Tko je kriv za stanje u državi i siromaštvo građana?

Foto: Hina

NA DNEVNOM redu Sabora je drugo čitanje Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojem je cilj ograničiti troškove koje banke nameću građanima za vrijeme korištenja kredita.

U Vladi su se hvalili da će tako ograničiti i profite banaka i zaštititi građane. Ministar financija Linić od sad će propisivati koje naknade banke smiju vezati uz kredite.

"Da jednostavno bankama ograničimo mogućnost prihoda i povećanja prihoda na račun toga što građani ne razumiju što su to naknade i troškovi kredita", kazao je Linić.

"Činjenica da 290 tisuća građana ima blokirane račune pokazuje da je osnovni cilj banaka bilo guranje građana u potrošačku sferu, bez obzira jesu li oni mogli otplaćivati kredite", poručio je Linić. Zato je odlučeno da država ograniči najvišu moguću kamatu.

"Ali nama je bio cilj da visina kamatne stope ipak znači anuitete koje građani Hrvatske, ovisno o svojim prosječnim primanjima, mogu plaćati", kazao je Linić.

"Dva mandata su potrebna za počistiti ono što ste uništili"

Prilikom rasprave o Zakonu o potrošačkom kreditiranju HDZ-ov Dujomir Marasović poručio je da bi ovoj Vladi trebalo deset mandata za izvlačenje zemlje iz krize, na što je ministar financija Slavko Linić oštro odgovorio:

"Dva mandata treba za počistiti sve ono što ste uništili u 8 godina vašeg mandata. Mi ovdje govorimo o građanima koji su dužni 22 milijarde kune. Što ste učinili za te građane? Ostavili ste ih bez radnog mjesta, sve ste potjerali van", poručio je HDZ-ovcima ministar financija.

Linić je također najavio da će banke morati trideset dana ranije obavijestiti građane ako su u nedozvoljenom prekoračenju po tekućem računu, te im omogućiti 12 mjeseci bez promjene kamata i dodatnih troškova. Izvijestio je da su banke predložile dogovor o švicarcima kojim bi se prosječne kamate smanjile za 45 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.