Suzana Ritz: "Moj Luka je govorio - pederi i lezbe su normalni ljudi, samo što ljubav vode malo drugačije"

Ilustracije: U ime obitelji, Građani glasaju protiv, Index

KAMPANJA Građani glasaju protiv i inicijativa U ime obitelji objavile su danas, prema preporuci Državnog izbornog povjerenstva, financijske izvještaje za razdoblje pripreme za referendum.


Kampanja Građani glasaju protiv objavila je vrlo detaljno izvješće na kojemu se, imenom i prezimenom, točno vidi tko je dao koliko novca. Ta je kampanja iz vlastitih sredstava (CESI, Centar za mirovne studije, GONG, DOMINO, ZG Pride i Rode) prikupio 87 390 kuna, dok je donacijama u novcu i naravi dobiveno još 241 309,5 kuna, tj. ukupno 386 579,5 kuna.

Među donatorima su i neki umjetnici, aktivisti, poduzetnici, odvjetnici i sl. kao što su Emil Tedeschi, Suzana Jašić, Vesna Alaburić, Alma Prica i drugi. Najviše je potrošeno na emitiranje radio jinglova (32 019,67 kuna) i billboard plakate 34 768,25 kuna). Detaljno izvješće možete pogledati ovdje.

U ime obitelji ne žele otkriti tko ih financira "kako ne bi ugrozili donatore"



Vijest o objavi financijskog izvješća objavila je i inicijativa U ime obitelji. Na svojoj mrežnoj stranici je u članku naslova "U ime obitelji: Transparentna objava financija" još jednom odlučila zatajiti tko je financira. Objavljeno je tako da je "u  razdoblju od 16.6. do 29.11. građanska inicijativa U ime obitelji primila donacije u iznosu od 288 827,63 kuna pri čemu je, od toga 70 posto donacija fizičkih osoba, a 30 posto donacija pravnih osoba". Glavni troškovi kampanje su promotivni materijali, troškovi fotokopiranja i umnažanja, majice za volontere, priručni materijali za trening promatrača na biračkim mjestima te telefonski računi.


Ističu: "U ime obitelji neće javno objaviti imena i prezimena osoba koje su financijski poduprle inicijativu. Razlog je pokušaj raskidanja sponzorskog ugovora Blanke Vlašić te rušenje ugleda poslovnih osoba i napadi na fizičke osobe koje su se usudile izjasniti da su za brak kao zajednicu žene i muškarca. Svi iznosi uplata dostupni su Ministarstvu financija. Detaljnije financijsko izvješće objavit ćemo nakon referenduma."

U članku je postavljen i link na "izvještaj o svim financijskim sredstvima koja su korištena za razdoblje izjašnjavanja birača od 12.5. do 26.5.2013. o potrebi raspisivanja referenduma" u kojemu se također ne ističe ime ni jednog donatora.

Kampanja Građani glasaju protiv zadovoljna potporom javnosti i volontera

Kampanja Građani glasaju protiv održala je posljednju konferenciju za tisak na kojoj je izrazila zadovoljstvo odazivom javnosti i volontera i pozvala građane da na sutrašnjem referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju protiv diskriminacije i umanjivanja ljudskih prava.

Predstavnik kampanje Duje Prkut ocijenio je da u "osnovi referendumskog pitanja leži ograničavanje osobnih sloboda i gaženje temeljnih civilizacijskih prava“. Po njemu, održavanje referenduma nije nipošto festival demokracije, "nego običan populistički cirkus" i stoga je neophodno "da što više ljudi svojim glasom 'protiv' poruči da Hrvatska nije radikalno konzervativna zemlja".


"Ako ostanete doma, vlastima ćete dati alibi da na valu agresivnih pojedinaca svima nama ograniče pravo da u budućnosti putem referenduma odlučujemo o zbilja važnim društvenim i ekonomskim pitanjima“, kazao je.

"Nikada se ne bih usudila iskoristiti svoje glasačko pravo na način da nekome oduzmem slobodu koju sama uživam. Ne želim biti svrstana u okvire, bilo rasne, nacionalne, vjerske ili seksualne. Ne želim pripadati ikakvim podjelama, ali ću uvijek stati na stranu i u obranu onih koji su iz bilo kojih razloga diskriminirani i etiketirani, jer samim time oni postaju građani drugog reda. Ako postanu građani drugog reda, oni su žrtve društva u kojem žive, a znamo da društvo čine ljudi. S obzirom da sam u braku, ne želim da moj brak ima jači status u društvu i od statusa mojih gay prijatelja koji žive zajedno i nemaju pravo na brak. Moje prijateljstvo s ljudima homoseksualne orijentacije čini me bogatijom i boljom osobom. Iz tog razloga izaći ću na referendum i dati svoj glas protiv", poručila je Suzana Ritz iz Zagrebačkog savjetovališta protiv nasilja djece i mladih 'Luka Ritz'.

Na kraju je i citirala svog sina Luku: "Pederi i lezbe su normalni ljudi, samo što ljubav vode malo drugačije".


Voditelji kampanje zahvalili su volonterima koji su u kampanju uložili oko 20 tisuća radnih sati, te donatorima koji su priskrbili više od 400 tisuća kuna, od čega 57.880 kuna u novcu, 21.767 kuna sakupljenih na donatorskoj večeri i oko 320 tisuća kuna u naravi, dok su 87.390 vlastita sredstva članica kampanje.

Ukupno je predviđeno oko 490 tisuća kuna troškova, rekla je Zrnka Kušen i precizirala da je do sada plaćeno oko 119.500 kuna troškova, te da iznos dijela troškova još nije poznat.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić podsjetio je da GONG ne promatra referendum te da se za sva pitanja i primjedbe u vezi s biračkim pravom i procesom provedbe referenduma birači obrate Državnom izbornom povjerenstvu.

Od onih, koji će imati svoje promatrače, zatražio je da objave financijske troškove organizacije promatranja.

Referendumsko pitanje na koje će građani sutra odgovarati sa "za" ili "protiv" glasi: “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.