Sutra u 7.20 sati počinje blokada splitske luke, policija šalje interventnu postrojbu

Foto: FAH

BLOKADA splitske gradske luke počinje sutra u 7.20 sati. Blokirat će je radnici Trajektne luke, koncesionara koji privezuje i odvezuje brodove. Uprava i radnici očekuju da im Lučka uprava Split povisi tarife. Bune se da su najniže u Hrvatskoj, i to za tri do četiri puta. Ravnatelj Lučke uprave Split Milan Blaževski tvrdi da to nije istina, ali o konkretnim brojkama nije htio zbog spora koji se vodi.

Splitska policija angažirat će veći broj pripadnika prometne i interventne postrojbe. Pratit će situaciju i postupati u slučaju potrebe. Ako dođe do nereda i slično.

Blaževski se nije htio izjašnjavati oko prognoza za sutra, kaže da je to stvar policije i Lučke kapetanije.

Lučka kapetanija bez mogućnosti prisile

"Mi nemamo mogućnosti prisile", kaže lučki kapetan Davor Vidan, koji je s policijom oko 14.30 sati posjetio Trajektnu luku, koja ima ured tik do Lučke uprave s kojom su u višegodišnjem sporu zbog tarifa. Htjeli su se upoznati s tim što sutra planiraju Uprava i radnici.

Plan je da se sutra priveže brod iz Starog Grada s Hvara, ali da se ne dopusti njegovo isplovljavanje. Odnosno, brod će moći isploviti tek ako bace konope. Slično će biti i s trajektom koji potom stiže iz Supetra s Brača.

Razmišljalo se o tome da se omogući kakva-takva komunikacija s otocima te da se dnevno propusti jedan trajekt, ali zasad nema potvrde da će zaista biti tako. Blokada bi trebala biti na snazi dok se ne postigne dogovor oko povećanja tarifa, što zasad nije izvjesno.

Policija jedina može deblokirati luku

Pretpostavlja se kako će na kraju luku morati deblokirati policija, jer ako neće oni, neće imati tko drugi. Lučka uprava nema ovlasti, Lučka kapetanija nema mogućnost prisile, sva je, dakle, prilika da će "prljavi posao" past na teret represivnog aparata.

Nema nikakve sumnje da će blokada izazvati poprilične tenzije jer se otočani ionako stalno bune na loše veze s otocima. To je bilo s redom plovidbe, što biti tek s blokadom...

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.