Sutra prosvjed ispred Kaptola zbog mise zahvalnice za Darija Kordića

Foto: FAH

"U UTORAK 10. lipnja 2014. godine, pred Zagrebačkom katedralom na Kaptolu, od 18:30 h do 19:30 sati održat će se Stajanje u znak sjećanje na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići 16. travnja 1993. godine kada su pripadnici HVO-a ubili 116 osoba, uključujući 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena. Haškim predmetom Lašvanska dolina uz Kordića je na šest godina osuđen i Mario Čerkez, zapovjednik Viteške brigade HVO-a, i to za progone i protupravno zatvaranje civila", stoji u najavi nevladine organizacije "Kuća ljudskih prava".

U pozivu kojeg potpisuje Eugen Jakovčić naglašava se da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslavije (MKSJ) masakr u Ahmićima kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti, za čije planiranje i poticanje je pravomoćno na 25 godina zatvora osuđen bivši potpredsjednik i član Predsjedništva tzv. HR Herceg Bosne Dario Kordić.

"U zagrebačkoj zračnoj luci Pleso 6 lipnja. 2014. ovaj je osuđeni ratni zločinac dočekan srdačno i s ovacijama, kao 'vitez' i 'moralna vertikala', uz prisutnost katoličkog svećenstva, uključujući i sisačkog biskupa Vladu Košića koji je i poveo molitvu u zahvalu za Kordićev povratak", stoji u pozivu u kojem se dodaje da se Dario Kordić nije pokajao zbog zločina niti je itko od prisutnih spomenuo ili se pomolio za  žrtve zločina u  Ahmićima.

Dapače, oni koji se smatraju vjernicima usudili su se zazvati kršćanskoga Boga u slavu ratnom zločincu. Jedini glas istine – povik mirovnog aktivista Zorana Ivančića "Sotono, ubojico!" zataškan je šakama, podsjećaju iz Kuće ljudskih prava.

"Nakon ovog sramotnog dočeka ratnog zločinca, pred Katedralom želimo barem simbolički ispraviti tu nepravdu i odati tihu počast žrtvama ratnog zločina u Ahmićima -  žrtvama Daria Kordića. Uz inicijativu velikog broja građana i građanki, organizatori su Kuća ljudskih prava, Antifašistička liga Hrvatske uz podršku članica Platforme 112", stoji na kraju poziva.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.