Sutra počinju konklave: 115 kardinala bira novoga papu

Foto: AFP

NAKON što su danas zaključeni svi sastanci i diskusije vodstva Crkve u Vatikanu, sutra započinju konklave na kojima će se izabrati novi papa.

Sutra će se 115 kardinala s pravom glasa, odnosno mlađih od 80 godina, povući i krenuti s tajnim izborom novoga pape. Nakon ručka će otići u Sikstinsku kapelu gdje će se navečer održati glasanje.

Glasački papirići će odmah zatim biti spaljeni, a bijeli ili crni dim će pokazati jesu li kardinali izabrali papu. S obzirom na to da, prema vatikanskim kuloarima koji su dospjeli do medija, zasad nema favorita, očekuje se da papa neće biti izabran prvoga dana konklava, javlja BBC.

Danas poslijepodne se oko 90 članova pomoćnoga osoblja, uključujući svećenike koji će služiti kao ispovjednici, osiguranje, kuhare, čistače, tehničare i medicinsko osoblje, zaklelo na šutnju o događajima tijekom konklava. Vatikan je također izdao letak s detaljima sutrašnje mise koju će koncelebrirano održati svi kardinali, čak i oni stariji od 80 godina, a predvodit će je dekan kardinalskog zbora, kardinal Angelo Sodano.

Kardinali će od srijede glasati dvaput dnevno, a crni dim ćemo imati prilike vidjeti oko podneva i oko 18 sati, sve dok jedan kandidat ne dobije 77 glasova, odnosno ne bude izabran dvotrećinskom većinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.