Supruga zagrljajem zaštitila Janisa Varufakisa od napada razjarenih anarhista

Foto: FAH

SKUPINA samozvanih anarhista napala je grčkog ministra financija Janisa Varufakisa u atenskom restoranu u utorak navečer, ali ga je njegova supruga, Danae Stratou, zagrljajem zaštitila od ozljeda, objavilo je grčko ministarstvo financija.


Par je upravo završio večeru u boemskoj atenskoj četvrti Egzarhiji, poprištu čestih prosvjeda radikalnih ljevičara, kada ih je na terasi restorana okružila skupina u crno maskiranih anarhista. Anarhisti su uzvikivali Varufakisu prijetnje, tražeći od njega da napusti njihovu regiju. Dvojica mladića pristupila su mu u restoranu, a ostatak pozamašne grupe anarhista pričekao ga je vani.

Varufakisa su htjeli gađati nekim staklenim predmetima, ali ga je supruga zakrilila i spasila.

Pokušali ga dohvatiti bez da pogode nju

"Pokušavali su me nekoliko trenutaka dohvatiti tako da ne pogode nju", izjavio je Varufakis. "Tada su se povukli, ali su nastavili psovati i prijetiti i pričekali su nas ispred restorana", dodao je.

U priopćenju grčkog ministarstva financija ne navodi se što je potaknulo napad. Varufakis misli da ga je skupina više htjela osramotiti nego ozlijediti.

"Ispred restorana sam počeo razgovarati s njima, rekao sam im da želim čuti što imaju za reći makar me udarili. Nakon 15 minuta napetih, ali nenasilnih razgovora duhovi su se smirili", rekao je Varufakis, koji je potom sa suprugom sjeo na svoj motocikl i odvezao se kući.

Umjetnica iz bogate obitelji


Danae Stratοu je rođena 1964. godine u Ateni. Diplomirala je na londonskom sveučilištu umjetnosti i dizajna St. Martins, a prema životopisu čiji sadržaj prenosi Greek Reporter, već je sudjelovala na brojnim izložbama i predstavljala Grčku na 44. Venecijanskom bijenalu, najvećoj svjetskoj izložbi suvremene umjetnosti koja se svake druge godine održava u Veneciji,

Umjetnica je s očeve strane povezana s imućnom obitelji Stratos koja je osnovala tekstilnu industriju Piraiki Patraiki  na poluotoku Peloponezu.

Njezina majka je legenda grčke umjetnosti, Eleni Potaga-Stratou čija su djela i projekte predstavile galerije u Grčkoj i svijetu.

Glavni umjetnički opus Stratοu predstavljaju goleme instalacije koje su mješavina različitih prirodnih elemenata i digitalne tehnologije.

Valja napomenuti i kako je ministar Varufakis sam zatražio da ga u izlascima ne prate tjelohranitelji sigurnosnih snaga. Ovo je ujedno i prvi napad anarhista na člana vlade Aleksisa Ciprasa, kojeg u načelu takve skupine simpatiziraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.