Sudac Meron odbio žalbu: Praljak mora vratiti haškom sudu više od 3,2 milijuna eura!

Screenshot:  ICTY

SUDAC haškog suda Theodor Meron odbacio je danas žalbu generala Slobodana Praljka, što znači da će Praljak morati vratiti sudu u Hagu 3.293.347,49 eura. Naime, sud u Haagu donio je još prošle godine odluku da general mora vratiti novac izdvojen za troškove njegove obrane.  Sud u Haagu prvo je Praljku odbio zahtjev za financiranjem obrane, da bi na to ipak pristao u veljači 2006. godine. No, sud je u međuvremenu proveo reviziju Praljkove imovine, te su zaključili da si je optuženi general ipak sam mogao plaćati odvjetnike. Prema tadašnjoj računici Haškog suca, Praljak posjeduje imovinu u vrijednosti od 6,5 milijuna eura.
 
Jedini "ustupak" Praljku odluka je suca Merona prema kojoj Tajništvo suda u Haagu mora prvo specifizirati iznose po stavkama koje Praljak mora vratiti. Kada Tajništvo to napravi Praljak će morati uplatiti novac. 
 
Podsjetimo kako je sud u Haagu u svibnju ove godine nepravomoćno proglasio šestorku iz "Herceg-Bosne" krivima za ratne zločine počinjene na teritoriju BiH. Presuda je ispisana na  2629 stranica. Jadranko Prlić osuđen je na 25, Bruno Stojić na 20, Slobodan Praljak na 20, Milivoj Petković na 20, Valentin Ćorić na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.
 
Suoptuženicima je Praljak, prema presudi, prenosio naređenja hrvatskih lidera, s krajnjim ciljem pripajanja "Herceg Bosne" Hrvatskoj ili stvaranja samostalne hrvatske države na teritoriju BiH.
 
 
 
  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.