Suci protiv Čačića: Izjave o Ferenčaku su neprimjerene i štetne

UDRUGA hrvatskih sudaca (UHS) ocijenila je neprimjerenom izjavu potpredsjednika Vlade Radimira Čačića o ishodu kaznenog postupka u vezi nepravomoćno osuđenog tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka.

Udruga navodi da iznošenje mišljenja o sudskom postupku koji traje i o njegovom ishodu izravno ugrožava neovisan i samostalan položaj sudbene vlasti zajamčenen Ustavom.

Čačić je u izjavi za novinare ustvrdio kako su vodstvo HNS-a i on uvjereni u Ferenčakovu nevinost i u to da je postupak politički potaknut te dodao da je siguran da će i odluka suda to potvrditi.

"Komentari i očekivanja političara o sudskom postupku koji traje i o njegovom očekivanom rješenju, kao što je i ona prvog potpredsjednika Vlade, potkopavaju povjerenje javnosti u sudbenu vlast i nanose nepopravljivu nepravdu strankama u postupku", piše u priopćenju sudaca.

Podsjećamo, Srećka Ferenčaka je zagrebački Županijski sud lani nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora zbog afere "Nanbudo" u kojoj se tereti da je, zajedno s Petrom Turkovićem, zaradio više od 9,5 milijuna kuna na nezakonitoj prodaji gradskog zemljišta.

Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) u srijedu je Ferenčaka imenovala članom Nadzornog odbora Janafa, a Čačić je jučer izjavio da će na zahtjev Ferenčaka, kao resorni ministar, pokrenuti opoziv te odluke zbog štete koju medijski tretman Ferenčaka može imati za koaliciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.