Stručan i podoban: Hajdaš Dončić potvrdio HDZ-ovca za ravnatelja agencije iako ne ispunjava uvjete natječaja

Foto: Davor Pongračić / Cropix

MINISTAR Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je hvarskog HDZ-ovaca kapetana Ivana Agu Franičevića za ravnatelja Agencije za obalni linijski promet, premda ne ispunjava uvjete natječaja koji je objavljen u srpnju.

Naime, tražilo se posjedovanje svjedodžbe o osposobljenosti za zapovjednika broda većeg od 3000 BT ili većeg, što Franičević, kapetan duge plovidbe i ravnatelj Agencije u dva mandata, nije imao.

Upravno vijeće: Ne treba svjedodžba jer ravnatelj ne plovi?!

Upravno vijeće složno je zaključilo da je svjedodžba za zapovjednika broda od 3000 BT ili većeg apsolutno nepotrebna za osobu koja ne plovi, već obavlja posao u ustanovi. Smisao posjedovanja svjedodžbe primjena je znanja u plovidbenoj praksi, a znanje i stručnu spremu ostvarenu po ranijim propisima i ranije stečeno zvanje kapetana duge plovidbe nipošto ne treba dovoditi u pitanje u smislu ispunjenja traženih uvjeta natječaja, zaključilo je Upravno vijeće.

Franičević svjedodžbu treba dobiti od predsjednika Upravnog vijeća, zašto nije, on ne zna?!

Da paradoks bude veći, Upravnim vijećem Agencije predsjedava lučki kapetan Boris Matošić, koji je upravo zadužen za izdavanje svjedodžbe koja je nedostajala Franičeviću da ispuni kriterije natječaja.

"Ne znam ja zašto on nije došao da mu se izda svjedodžba. Upravno vijeće je tako zaključilo, ministar je potvrdio, koliko ja znam, nije se nitko žalio. Ako se bude žalio, vidjet ćemo", kazao nam je Matošić.

Mijenjali Statut za Baldasara pa pretjerali

Franičević je, inače, bio ravnatelj Agencije sve do dolaska SDP-a na vlast. Lani je na čelo Agencije došao aktualni splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. A da dođe, morao se mijenjati Statut ustanove, jer je postojala odredba koja je priječila saborskim zastupnicima i gradskim vijećnicima da budu ravnatelji agencije. Kako je u to doba Baldasar bio vijećnik u Splitu, morao se promijeniti Statut.

Kada se mijenjao, osim odredbe za Baldasara, promijenio se i dio koji se odnosio na uvjete za pomorce, na način da se više nije tražio položen ispit za kapetana duge plovidbe, po kojem je Franičević odradio dva mandata, već svjedodžba o osposobljenosti za zapovjednika broda od 3000 BT ili većeg, što Franičević nema.

Šef Upravnog vijeća: Pravilnik je ništa. Bez veze.

Do izmjena je, inače, došlo radi usklađivanja Statuta s Pravilnikom o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca.

"Pravilnik je ništa. Bez veze", iznenadio nas je kapetan Matošić kreativnom interpretacijom koja će teško proći ako bude žalbi ili kakvih drugih pravnih aktivnosti. 

Upravno vijeće razgovaralo samo s Franičevićem, ostali kandidati se nisu pojavili?!

Zanimljivo je možda da je Franičević dolaskom Baldasara postavljen za njegovog zamjenika. Splitski gradonačelnik u punoj se mjeri oslonio na kolegu iz HDZ-a, a na sva zvona je hvalio njegovu stručnost. Očito se procijenilo da ni sada nema stručnijeg, pa i po cijenu da Franičević nema uvjete za povratak u šefovsku fotelju.

Osim njega, bilo je još šest zainteresiranih kandidata. Četvorica nisu udovoljila kriteriju da imaju najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima pomorskog prometa traženih uz visoku stručnu spremu. Dvojica koja su ostala, uopće nisu pristupila na razgovor tako da je Upravno vijeće Agencije imalo prilično čistu situaciju s Franičevićem, kojeg nisu izbacili iz konkurencije premda nije ispunjavao formalne uvjete natječaja.

Baldasar: Mogli smo opet promijeniti Statut

Oko neregularnosti pitali smo i splitskog gradonačelnika Baldasara.

"Sve je regularno. Franičević je uistinu vrhunski stručnjak i čovjek na pravom mjestu. Zaista mi je stalo da on nastavi voditi Agenciju, upravo zbog njegovih kvaliteta i što je u tom poslu već 10 godina. Mogli smo eventualno promijeniti tu odredbu Statuta", komentirao je Baldasar.

Agencija, inače, subvencionira i određuje brodske linije, a godišnji proračun veći je od 300 milijuna kuna. Premda su otočani i ove godine na sve strane prosvjedovali zbog loših veza i neprimjerenih brodova, Franičević se pokazao najboljim za tu odgovornu zadaću. I HDZ-u i SDP-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.