StratforLeaks: NATO-ovi komandosi u Siriji već "lome kičmu Assadovih snaga"

IAKO vlade zapadnih zemalja to sustavno negiraju, NATO-ovi operativci već djeluju u Siriji, može se iščitati iz tajnog dopisa Stratforovog visokopozicioniranog analitičara, kojeg je procurio na WikiLeaksu.

Podsjetimo, najpoznatiji zviždački sajt 27. veljače je objavio brojne interne memorandume i prepiske iz Stratfora, vodeće američke privatne sigurnosno-obavještajne agencije.
Informacije o pravim aktivnostima zapadnih zemalja u Siriji pronađene su u e-mailu Stratforovog direktora analitike Reva Bhalle, koji je iznio detalje s tajnog sastanka u Pentagonu, koji je održan u prosincu prošle godine.

Gerilski napadi, ubojstva i kolaps Assadovog režima iznutra

Na tim konzultacijama navodno su sudjelovali viši analitičari US Air Forcea, te predstavnici francuske i britanske vojske. Iako zapadne sile kategorički odbijaju insinuacije da su već umiješane u vojni sukob u Siriji, informacije iz pisma sugeriraju drugačije.

Autor pisma sugerira kako su američki dužnosnici "dali do znanja da su SOF (jedinice za specijalne operacije) već na terenu, gdje vrše izviđačke misije i obučavaju opozicijske snage". Nešto kasnije američki vojni eksperti podrobnije objašnjavaju ulogu prikrivenih komandosa: "Hipotetska ideja je izvođenje gerilskih napada, tajnih ubojstava, lomljenje kičme alavitskih snaga i uzrokovanje kolapsa iznutra."

"Kampanja u Libiji izgledala bi kao šetnja parkom u usporedbi s eventualnom kampanjom u Siriji"

Veći dio sastanka bio je posvećen razglabanju o potencijalnom zračnom napadu na Siriju, a pismo nudi dobar uvid u način američkog razmišljanja kada su vanjska politika i intervencije u pitanju. Tako, prema pismu, vojni eksperti navode da SAD imaju "visok prag tolerancije za ubijanje" te da neće pokrenuti zračne napade na Assadov režim "osim ako se ne osigura dovoljna pozornost medija na masakre, kao što je to bio slučaj s Gadafijevom ofenzivom na Bengazi, prenosi RT.

Navodi se i kako bi ti zračni napadi bili "izvedivi", ali i da bi "kampanja u Libiji izgledala kao šetnja parkom u usporedbi s eventualnom kampanjom u Siriji". Dodaje se i kako je jedan časnik US Air Forcea doslovno opsjednut izazovom uništenja sirijskih raketnih kapaciteta.

Zapad je u Siriji puno involviraniji nego priznaje

Sličnih navoda o umiješanosti zapadnih snaga u Siriji bilo je i ranije. Prošlog tjedna jedan je pobunjenički general javno za Reuters potvrdio da dobivaju oružje od Amerikanaca i Francuza. U ponedjeljak je sirijska vojska u Homsu navodno uhvatila 13 francuskih vojnih časnika. Jedna bivša zaposlenica FBI-a potvrdila je kako NATO u pograničnom području s Turskom obučava pripadnike sirijskih oporbenih snaga. Katar i Saudijska Arabija otvoreno traže mogućnost financijskog pomaganja sirijskih pobunjenika, te ih potajno pokušavaju opskrbiti oružjem.

Sad je već postalo jasno kako se sirijski konflikt neće okončati mirnim putem, a šanse da Kina i Rusija odustanu od veta u UN-u su, nakon libijske katastrofe, vrlo male. Pitanje je samo dokad će se Zapad nastaviti praviti da je nedostatak UN-ovog mandata ono što ga sprječava u pokretanju nove vojne intervencije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.