Stranka, to sam ja: Kerum proslavio 52. rođendan i treću obljetnicu osnivanja HGS-a

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum danas je proslavio svoj 52. rođendan. Gradonačelnik nije od velikih prohtjeva, rođendan je vjerojatno proslavio skromno, kao i obično. Dobro, ove godine malo skromnije nego inače, jer je kriza.

Danas se navršava i treća obljetnica osnivačke skupštine Kerumovog HGS-a. Prije tri godine po Kerumu je njegova stranka bila treća politička snaga u državi, odmah iza HDZ-a i SDP-a, a danas je sasvim jasno da ta stranka zapravo ni ne postoji. Faktografski podatak o osnivanju na datum rođendana svog predsjednika dovoljno govori. Stranka, to sam ja.

Zašto je Kerumu trebala stranka?

HGS, recimo, nikada nije održao tiskovnu konferenciju. Novinari nikada nisu pozvani u prostorije stranke na rivi, odmah do Kerumovog omiljenog kafića. HGS je ostao samo mrtvo slovo na papiru, fantomska stranka. Nije najjasnije ni zbog čega ju je Kerum uopće osnovao u nastupu entuzijazma prve srpanjske noći 2009. godine, svega koji sat nakon iznenadne abdikacije Ive Sanadera.

"Imamo stranku, a zvat će se građanska", iznenadio je sve Kerum kada se popeo na scenu sa Alkom Vuicom u svom restoranu Sky na vrhu Jokera.

Srbi Kerumu na početku karijere nisu smetali, štoviše...

Nije, dakle, jasno zbog čega mu je trebala stranka, a još je manje jasno zašto ju je nazvao građanska, kad mrzi urbano, tj. građansko. Isprva nije bilo tako. Zaboravilo se, a nije tome tako davno, prvi konkretni korak koji je Kerum htio napraviti kada je osvojio vlast u Splitu, bili su charter letovi iz glavnih gradova bivših jugoslavenskih republika. S naglaskom na srbijansku metropolu.

"U Beogradu ima 50 tisuća Srba koje želimo dovući na ljetovanje", otkrio nam je Kerum dok je početkom lipnja dodjeljivao nagrade na svjetskom šampionatu u piciginu. Kerum je na početku svoje političke karijere bio potpuna suprotnost ovom današnjem Kerumu. Srbi ne da mu nisu smetali, još ih je htio dovući u Split. 

Prva promjena retorike uslijedila je sredinom kolovoza kada se otkrila muljaža s Ivicom Livajom i vrtićima. Pobjesnio je Kerum što su ga uhvatili s prstima u pekmezu, a onda se sjetio što će. Za sve su krivi Srbi i Jugoslaveni. Prvi što mrze Hrvatsku, a drugi što su ostali bez domovine pa su sada destruktivni i sve im smeta, a pogotovo dokazani katolik i Hrvat Kerum.

Sieg Heil!

Formula je očito upalila, jer kako su mjeseci prolazili Kerum se pretvarao u sve većeg nacionalistu. Od nekad apolitičnog vlaja postao je žestoki borac protiv komunista. Nije možda onda ni čudno što je do parlamentarnih izbora 2011. godine već počeo koketirati s nacizmom. Rad oslobađa, bubnuo je Kerum dok je žurio na sastanak s Jacom i sve šokirao. Dok su svi lamentirali o njegovoj izjavi, u pozadinu je pao krah HGS-a. Pokazalo se da stranka ne postoji, jer su jedina tri kandidata bili Kerum, Nevenka i šogor Petroslav Sapunar. Kakva stranka. Treća snaga u zemlji s tri imena.

Kerum je u prosincu prošle godine tako pokopao stranku, ali to je bilo manje bitno, jer je kao uzdanica Jadranke Kosor bio najbolje plasirani splitski HDZ-ovac, što je zapravo samo bio produžetak suradnje dogovoren još za vrijeme Ive Sanadera. Kandidat HDZ-a Ivan Kuret bio je samo model za televiziju, pravi kandidat je bio upravo Kerum. 

Ključ saveza s HGS-om, HDZ-ov strah da ne izgubi vlast u županiji

Danas, pak, vlada velika neizvjesnost oko političke sudbine Željka Keruma. Firme su propale, uteg od 34 milijuna eura za obnovu hotela Marjan zadavit će Keruma najkasnije do konca ove godine. Tko će s takvim "luzerom" u nove političke pobjede? Ako se Karamarko nakon svega ipak odluči oformiti desni blok u Splitu s Kerumom, mogli bi ponovno gledati priču od prije tri i pol godine. HDZ-ov kandidat bit će kandidat s figom u džepu, a onaj pravi bit će opet Kerum. Ovolika neodlučnost HDZ-a da predstavi svog kandidata samo ide u prilog takvim špekulacijama.

Ključ saveza je u splitsko-dalmatinskoj županiji. Župan Ante Sanader svjestan je da nema snagu održati vlast bez pomoći sa strane. Tu su se dosad Kerum i on vrlo lijepo dogovarali i koordinirali. Ako će zajedno u županiji, onda bi nešto slično morali dogovoriti i za Grad Split, u kojem don Ivan Grubišić debelo tuče svu ostalu konkurenciju, uključujući i SDP-ovog kandidata Ivu Baldasara.

Povratak otpisanog?

Mnogi su ga prerano otpisali, no Kerum je prije desetak dana u emisiji Ace Stankovića otvorio svoju kampanju, samo što to možda još nije shvaćeno u širem dijelu javnosti. Kerumova omiljena taktika je okrenut' pilu naopako pa sebe još ne ističe kao kandidata, već tura zamjenike i ispituje puls biračkog tijela. Unatoč tolikom puštanju magle, teško je očekivati da se neće kandidirati za još jedan mandat. Vođa uvijek ostaje vođa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.