"Štrajk u zdravstvu mogao bi biti okidač za generalni štrajk"

Foto: Arhiva

PODRŠKU Hrvatskom liječničkom sindikatu i Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara koji su, nakon neuspjelih pregovora i mirenja, najavili štrajk, dala je Hrvatska udruga radničkih sindikata.

"Nažalost, s obzirom na maćehinski odnos Vlade Republike Hrvatske, a kojoj svesrdno pomaže sindikat koji lažno predstavlja radnike i njihove interese, po svemu sudeći morat će biti primorani da štrajkom i drugim industrijskim akcijama se izbore za svoja prava", rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

Iz HURS-a su se u priopćenju dotaknuli Hrvatskog samostalnog sindikata u zdravstvu, koji inzistira na nastavku pregovora, kao i Ministarstva zdravlja te ministra Rajka Ostojića.

"Osoba koja je donedavno sindikalnim čelnicima zamjerala nedostatak žustrine u obračunu s vlasti prozivajući ih za ikakav dijalog s vladajućima, nakon što je na prijedlog sindikata kojemu je na čelu svome članstvu i njihovima kolegama priuštila život s manjim plaćama i rad bez kolektivnog ugovora, sada odlučno inzistira na pregovorima nastojeći minirati najavljeni štrajk uz objašnjenje da ne želi da radnici u zdravstvu ostanu bez kolektivnog ugovora!!??

Hineći brigu za pacijente i spremnost na konstruktivan dijalog, ministar manipulira javnošću. Nepristajanjem na određivanje roka okončanja kolektivnih pregovora i odbijanjem očitovanja na prijedlog odredbi druge strane, ministarstvo omalovažava dijalog, drugu stranu, tj. sindikate u sporu, te sve radnike u zdravstvu koji, usprkos neprimjerenim pritiscima vezanim uz suglasnosti za duži rad i usprkos nižim plaćama zbog nečuvenog rušenja kolektivnog ugovora, pacijentima pružaju skrb koju si je ministar pripisao uz dozu njemu svojstvene patetike", stoji u priopćenju.

Inače, Matijašević najavljuje svaku moguću podršku liječnicima i medicinskim sestrama i tehničarima. "Ovisno o tome kako će se situacija razvijati, imat će svu potrebnu podršku pa, ako treba, i organiziranje štrajka solidarnosti", ističe Matijašević koji ne isključuje mogućnost da sindikati, koji su sve nezadovoljniji politikom Vlade, organiziraju i generalni štrajk. "Ovo može biti inicijalni okidač takvog jednog iskazivanja generalnog nezadovoljstva zaposlenih, a i svih drugih isključenih skupina ljudi u Hrvatskoj", zaključio je Matijašević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.